Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nowe miejsce na kulinarnej mapie Dolnego Śląska... | Aktualności gastronomiczne
Nowe miejsce na kulinarnej mapie Dolnego Śląska rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom
|
|
Pod Wrocławiem, w nowocześnie zrewitalizowanym Zamku Topacz, powstała wyjątkowa restauracja, która rzuca wyzwanie najlepszym polskim lokalom. To miejsce, w którym dania szyte są na miarę oczekiwań klientów. Szefem Kuchni został Rafał Borys – prawdziwy kulinarny wirtuoz, który współpracował z takimi sławami jak Gordon Ramsay czy Albert Roux.
Restauracja Zamku Topacz to prawdziwa perła w koronie. Prowadzona jest przez doświadczonych szefów kuchni, którzy tworzą swoje kulinarne arcydzieła na oczach gości, dzięki specjalnym przeszkleniom oddzielającym część kuchenną od sali restauracyjnej. Tuż obok restauracji, na zewnętrznym tarasie z widokiem na park, znajduje się także ogród, z którego będą pozyskiwane świeże zioła do przygotowywanych dań.
„W naszej wyjątkowej Restauracji powstają wykwintne dania szyte na miarę. Menu degustacyjne opracowywane jest na podstawie 3 pytań. Tylko tyle musimy wiedzieć o naszym gościu, by zachwycić jego podniebienie. Nie mamy też standardowego menu dla najmłodszych klientów. Pytając dziecko o to, na co ma ochotę, wyczarowujemy pełnowartościowe, pyszne danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek” – powiedział Rafał Borys, szef Restauracji Zamku Topacz.
Rafał Borys
Dążenie do perfekcji Rafał Borys to doświadczony Szef Kuchni i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, a następnie w Brasserie Roux, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux, który podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy. Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki. Obecnie wraz z grupą kucharzy tworzy perfekcyjną restaurację w Zamku Topacz, która nie ma sobie równych na całym Dolnym Śląsku i śmiało rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom. Nowoczesna kuchnia, tradycyjne receptury W Restauracji Zamku Topacz, tak jak i w całym obiekcie, tradycja w idealnych proporcjach łączy się z nowoczesnością. Dania przygotowywane są na podstawie autorskich receptur Szefa Kuchni. Posiadają też szczyptę naturalnych ziół i przypraw, pozyskiwanych z zamkowego parku i ogrodu. W Restauracji powstają dania kuchni polskiej w wydaniu Fusion, ale nie brakuje też propozycji w stylu włoskim.
Popisowe dania Restauracja Zamku Topacz to miejsce idealne na biznesowy lunch, rodzinny obiad, ale też romantyczną kolację. W menu restauracyjnym znajdziemy wiele różnorodnych dań, pasujących na każdą okazję. Wśród przystawek na uwagę zasługuje „Przepiórka wędzona z koprem włoskim, selerem naciowym, burakami i serem pleśniowym”, czy chociażby „Tatar z tuńczyka z czarnym sezamem, zielonym groszkiem, chrzanem i topinamburem” – warto dodać, że ten ostatni składnik pozyskiwany jest z zamkowego ogrodu. Wśród dań głównych prym wiodą wykwintne mięsa – pierś z gęsi, perliczka, comber jagnięcy czy polędwica cielęca. Wszystkie w towarzystwie świeżych warzyw i ziół. Są też ryby i owoce morza – turbot, makrela, ostrygi i ośmiornica. Na wegetarian z kolei czekają makarony i sałatki. Kartę otwiera natomiast menu degustacyjne, składające się do wyboru z 5 lub 7 dań, które dopasowywane jest do indywidualnych oczekiwań gościa. Jednym słowem szyte na miarę – tak jak i cały Zamek Topacz. Zamek Topacz położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.
O Zamku Topacz Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 55 eleganckich pokoi, 4 sale konferencyjne i bankietowe oraz restaurację. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.
Źródło: 38PR.pl – 31.03.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |