Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nowe miejsce na kulinarnej mapie Dolnego Śląska...

Aktualności gastronomiczne


Nowe miejsce na kulinarnej mapie Dolnego Śląska rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom


Dodano: 2016-04-01

Drukuj

Wyślij


Pod Wrocławiem, w nowocześnie zrewitalizowanym Zamku Topacz, powstała wyjątkowa restauracja, która rzuca wyzwanie najlepszym polskim lokalom. To miejsce, w którym dania szyte są na miarę oczekiwań klientów. Szefem Kuchni został Rafał Borys – prawdziwy kulinarny wirtuoz, który współpracował z takimi sławami jak Gordon Ramsay czy Albert Roux.

Restauracja Zamku Topacz to prawdziwa perła w koronie. Prowadzona jest przez doświadczonych szefów kuchni, którzy tworzą swoje kulinarne arcydzieła na oczach gości, dzięki specjalnym przeszkleniom oddzielającym część kuchenną od sali restauracyjnej. Tuż obok restauracji, na zewnętrznym tarasie z widokiem na park, znajduje się także ogród, z którego będą pozyskiwane  świeże zioła do przygotowywanych dań.



W naszej wyjątkowej Restauracji powstają wykwintne dania szyte na miarę. Menu degustacyjne opracowywane jest na podstawie 3 pytań. Tylko tyle musimy wiedzieć o naszym gościu, by zachwycić jego podniebienie. Nie mamy też standardowego menu dla najmłodszych klientów. Pytając dziecko o to, na co ma ochotę, wyczarowujemy pełnowartościowe, pyszne danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek” – powiedział Rafał Borys, szef Restauracji Zamku Topacz.


Rafał Borys

Dążenie do per
fekcji
Rafał Borys to doświadczony Szef Kuchni i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, a następnie w Brasserie Roux, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux, który podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy. Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki. Obecnie wraz z grupą kucharzy tworzy perfekcyjną restaurację w Zamku Topacz, która nie ma sobie równych na całym Dolnym Śląsku i śmiało rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom.

Nowoczesna kuchnia, tradycyjne receptury
W Restauracji Zamku Topacz, tak jak i w całym obiekcie, tradycja w idealnych proporcjach łączy się z nowoczesnością. Dania przygotowywane są na podstawie autorskich receptur Szefa Kuchni. Posiadają też szczyptę naturalnych ziół i przypraw, pozyskiwanych z zamkowego parku i ogrodu. W Restauracji powstają dania kuchni polskiej w wydaniu Fusion, ale nie brakuje też propozycji w stylu włoskim.

Popisowe dania
Restauracja Zamku Topacz to miejsce idealne na biznesowy lunch, rodzi
nny obiad, ale też romantyczną kolację. W menu restauracyjnym znajdziemy wiele różnorodnych dań, pasujących na każdą okazję. Wśród przystawek na uwagę zasługuje „Przepiórka wędzona z koprem włoskim, selerem naciowym, burakami i serem pleśniowym”, czy chociażby „Tatar z tuńczyka z czarnym sezamem, zielonym groszkiem, chrzanem i topinamburem” – warto dodać, że ten ostatni składnik pozyskiwany jest z zamkowego ogrodu. Wśród dań głównych prym wiodą wykwintne mięsa – pierś z gęsi, perliczka, comber jagnięcy czy polędwica cielęca. Wszystkie w towarzystwie świeżych warzyw i ziół. Są też ryby i owoce morza – turbot, makrela, ostrygi i ośmiornica. Na wegetarian z kolei czekają makarony i sałatki.

Kartę otwiera natomiast menu degustacyjne, składające się do wyboru z 5 lub 7 dań, które dopasowywane jest do indywidualnych oczekiwań gościa. Jednym słowem szyte na miarę – tak jak i cały Zamek Topacz.
 

Zamek Topacz położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.

O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 55 eleganckich pokoi, 4 sale konferencyjne i bankietowe oraz restaurację. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.


Źródło: 38PR.pl – 31.03.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji