Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kwiecień w hotelach Heritage Hotels Poland pod... | Aktualności gastronomiczne
Kwiecień w hotelach Heritage Hotels Poland pod znakiem ryb słodkowodnych
|
|
Historyczne hotele sieci Heritage Hotels Poland postanowiły aktywnie włączyć się w promocję polskich tradycji kulinarnych, organizując w kwietniu, w swoich obiektach Festiwal Ryb Słodkowodnych – informuje strona HeritageHotels.pl
Na przestrzeni wieków, specjalnością rozsławiającą polską tradycję kulinarną w Europie, były potrawy z ryb, a w szczególności dania z ryb słodkowodnych. Potrawy z ryb cieszyły się dużą popularnością również z tego powodu, że w Polsce obowiązywało dość dużo okresów postnych, kiedy mięso zastępowano właśnie rybami. Częstotliwość przygotowywania tych potraw sprawiła więc, że polscy kucharze stali się mistrzami w tej dziedzinie.
Polska kuchnia może się poszczycić wielością gatunków, wykorzystywanych do przyrządzania potraw. Znajdowały się wśród nich między innymi: karpie, szczupaki, sandacze, karasie, liny, sumy, węgorze, leszcze, płocie, okonie, kiełbie, ślizy, lipienie, łososie, sielawy czy jesiotry.
W trakcie Festiwalu, w obiektach, które biorą udział w Festiwalu będzie można przez cały miesiąc zamówić specjalnie z tej okazji przygotowywane danie, a niektóre hotele zaproszą również na wydarzenia związane z tematyką Festiwalu.
W Festiwalu wezmą udział:
- Dwór Kombornia (woj. podkarpackie) –Weekend z Rybami (22-24.04); - Dwór Kaliszki (woj. warmińsko-mazurskie) - Wyjątkowa kolacja z Menu Degustacyjnym Szefa Kuchni (16.04); - Dwór Prezydencki (woj. małopolskie) - Kolacja Gildia Smaku (21.04.); - Olandia (woj. wielkopolskie); - Pałac Żaków (woj. mazowieckie); - Zamek Lubliniec (woj. śląskie).
Źródło: HeritageHotels.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |