Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Restauracja Milk&Co: Witamy w Meksyku

Aktualności gastronomiczne


Restauracja Milk&Co: Witamy w Meksyku


Dodano: 2016-04-14

Drukuj

Wyślij


W kwietniu restauracja Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu serwuje oryginalną kuchnię meksykańską – dokładnie taką jak w Meksyku, bez obcych dodatków. Można spróbować jej a la carte oraz w ramach piątkowego bufetu Surf&Turf.

Sposób przygotowania prawdziwie meksykańskich dań jest dziś nie lada sztuką. W 2010 roku tradycyjna narodowa kuchnia tego kraju jako część pradawnej, żywej kultury została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kuchnia meksykańska serwowana w kwietniu w menu restauracji Milk&Co to w stu procentach oryginalne składniki i produkty sprowadzane bezpośrednio z Meksyku, posiadające szereg koniecznych certyfikatów. Zarówno meksykańskie dodatkowe menu a la carte, jak i dania serwowane podczas kwietniowego bufetu Surf&Tur zostały skomponowane przez Isabel Balderas jedyną w Polsce certyfikowaną Szef Kuchni rodem z Meksyku. Dodatkowo nad właściwym smakiem serwowanych potraw czuwa Manager restauracji Milk&Co – Ivan Garcia Rodriguez, rodowity Meksykanin urodzony w Chilapa de alvarez Guerrero w regionie Acapulco, który w Polsce mieszka od ośmiu lat.



W kwietniu w ramach projektu Wild Mexican Food serwujemy tylko najprawdziwsze meksykańskie dania – naturalne, bez zbędnych dodatków. Przykładowo, nasza tortilla smakuje dokładnie tak, jak pamiętam ją z dzieciństwa z kuchni mojej mamy – jest po prostu idealna i nie da się jej porównać do innych, szeroko dostępnych w Polsce. Albo przygotowywany przez naszych kucharzy czekoladowy sos mole... w kuchni meksykańskiej to jeden z najtrudniejszych do wykonania przepisów, a serwuje się go od Puebla do Guerrero tylko w czasie specjalnych uroczystości – wesel, czy największych świąt, ten w Milk&Co jest przygotowywany identycznie jak w regionie, z którego pochodzi i tak samo smakuje” – mówi Ivan Garcia.

Kuchnia meksykańska jest w restauracji Milk&Co hotelu Radisson Blu w Krakowie serwowana do końca kwietnia. Można skosztować jej codziennie a la carte. Dla prawdziwych smakoszy gratką będzie piątkowy bufet Surf&Turf, który wprost ugina się od oryginalnych przystawek, dań głównych, tacos, popularnych sals i innych – wszytko to w ramach nielimitowanej degustacji, w towarzystwie ryb i owoców morza.

Według Ivana Garcia Rodrigueza w piątkowym bufecie koniecznie trzeba spróbować genialnej meksykańskiej przystawki – ceviche, czyli ryby marynowanej w soku z limonki. Każdy, kto ceni meksykańskie smaki i kulturę tego kraju musi poznać także tacos z salsą pico de gallo – sos ten przygotowuje się na różne sposoby w poszczególnych regionach Meksyku, ale zawsze z jego podstawowymi składnikami – pomidorami, cebulą, kolendrą i chili. Jako danie główne Ivan Garcia poleca wspomnianego kurczaka w sosie mole z ryżem po meksykańsku – Arroz Rojo z warzywami, a na deser oryginalne ciasto kukurydziane lub zależnie od indywidualnych upodobań czekoladowy flan albo cynamonowe churros. Smakosze docenią także zupę Azteca – pomidorową z nachos i czerwoną fasolką oraz – jak uważa Garcia – najlepszy w mieście sos guacamole.

Przykładowe meksykańskie dania serwowane w kwietniu przez restaurację Milk&Co:

Ceviche, Ensalada de nopales, Canastita de guacamole, Tostadas de tinga, Tacos dorados con papa y chorizo, Quesadillas z kurczakiem, Burito z kurczakiem i czerwoną fasolą. Salsy: salsa de chipotle, pico de gallo, salsa roja, guacamole. Zupy: Krem z fasoli z nachos, zupa Azteca. Dania główne i dodatki: Arroz rojo, frijoles charros, żeberka w sosie z zielonych pomidorów, kurczak w sosie mole, albóndigas en salsa de chipotle. Desery: flan waniliowo-kakaowy, ciasto czekoladowe z chili, ciasto kukurydziane.


Źródło: RadissonBlu.com – 12.04.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji