Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Skosztuj wiedzy o tradycyjnych i lokalnych...

Aktualności gastronomiczne


Skosztuj wiedzy o tradycyjnych i lokalnych produktach na Targach Regionalia


Dodano: 2016-04-15

Drukuj

Wyślij



Targi Regionalia 2015


Program 5. jubileuszowych Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 urozmaicą praktyczne szkolenia oraz konferencje. Będzie można dowiedzieć się o zaletach produktów znakowanych symbolem „Jakość Tradycja”, który jest pierwszym krajowym systemem certyfikującym żywność regionalną i tradycyjną. Warto także zapoznać się z właściwościami i zastosowaniem produktów z różnych stron świata, m.in. greckich ziół. Targi Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

Seminaria oraz warsztaty będą otwarte dla wszystkich odwiedzających Targi Regionalia. Sesje merytoryczne staną się również okazją do wymiany doświadczeń wśród przedstawicieli branży spożywczej i gastronomicznej, a dla indywidualnych klientów szansą na zdobycie informacji o produktach od branżowych ekspertów i producentów.



Jakość i tradycja w polskich produktach
Na szczególną uwagę zasługuje konferencja pt. „Jakość i tradycja a rynkowe realia” Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która odbędzie się drugiego dnia targów, tj. 23 kwietnia o godz. 12:30 w sali A. Prelegenci omówią zalety certyfikowanej żywności oraz będą zachęcać producentó
w do ubiegania się o znak „Jakość Tradycja”. – Podczas spotkania wytwórcy wędlin i pieczywa, którzy już uczestniczą w systemie „Jakość Tradycja”, podzielą się doświadczeniami ze sprzedaży swych produktów, a także opowiedzą o sukcesach rynkowych – mówi Izabella Byszewska, prezes PIPRiL. – Ponadto przygotujemy degustację, dzięki której wszyscy słuchacze będą mogli spróbować certyfikowanych wyrobów – dodaje.
 

Targi Regionalia 2015

Wśród kwestii poruszanych na konferencji znajdzie się również nowa inicjatywa Izby skierowana do branży turystycznej. Jej celem jest zachęcenie właścicieli restauracji i obiektów hotelowych do sięgania po certy
fikowane produkty lokalne i regionalne, których w Polsce nie brakuje. Obecnie w systemie „Jakość Tradycja” zarejestrowanych jest już około 200 produktów spożywczych, natomiast w czasie organizowanego przez PIPRiL ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" zidentyfikowano jako regionalne już 16 tysięcy wyrobów i potraw i wielu laureatów tego konkursu będzie obecnych na tegorocznych Regionaliach.

Szczypta świata - dary natury z różnych stron
„Greckie zioła - od starożytności do dziś, od mitologii do wiedzy” to kolejna z propozycji programu Targów Regionalia, skierowana zarówno do branżowych klientów, tj. szefów aptek czy sklepów ze zdrową żywnością, jak i indywidualnych odwiedzających. O wielowymiarowych korzyściach wynikających z zastosowania greckich ziół opowie Markopulos Christos, ekspert leśnictwa i środowiska naturalnego, a także architektury krajobrazu, właściciel firmy Greco Products.

Greckie zioła

Sięgając do współczesnych badań oraz historii udowod
nię, że greckie zioła świetnie spisują się nie tylko jako przyprawa, ale i jako lek. Aby skorzystać z ich dobrodziejstwa trzeba wiedzieć, które odmiany, kiedy i jak stosować – zapowiada. Spotkanie z przedstawicielem Grecji zaplanowane jest na sobotę, 23 kwietnia o godz. 11:00 w sali A.

Greckie zioła

Interesujące warsztaty dla konsumentów oraz pracow
ników i właścicieli sklepów poszukujących produktów wysokiej jakości w sobotę i niedzielę, tj. 23 i 24 kwietnia poprowadzi również firma Szczypta świata. Uczestnicy szkoleń poznają m.in. tajniki odmian, upraw, obróbki oraz mielenia kawy, czekolady, czy popularnych liści yerba mate.

Konkursy i inne atrakcje
Targi Regionalia to nie tylko kulinarna podróż i degustacje. Zwiedzający będą mogli wziąć udział zarówno w konkursie na najbardziej oryginalne zdjęcie w scenerii targów, jak i wygrać kosz produktów od wystawców. Poza tym warto skorzystać z bezpłatnej porady dietetycznej ekspertów z warszawskiej Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania.

Patronaty
5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 zostały objęte honorowymi patronatami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jednym z partnerów tegorocznej edycji targów jest portal Warsaw Foodie, który wspiera najciekawsze wydarzenia kulinarne w stolicy. Poza tym tegoroczne Regionalia wspiera Targ Prawdziwy, miejsce w Warszawie, w którym można kupić polskie produkty regionalne prosto od producentów oraz spróbować regionalnych specjałów z innych krajów.

Informacje praktyczne
5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia 2016 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Więcej informacji znajduje się na www.regionalia.com.pl.

Równolegle odbędą się 21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz 4. Targi Agroturystyka. Targi Lato to kiermasz ofert wakacyjnych i weekendowych w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza jej granicami. Z kolei na Targach Agroturystyka wystawcy przybliżą ofertę krajowych miejsc wypoczynku.

________
Międzynarodowe Targi Polska to operator Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska zlokalizowanego przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Ten nowoczesny obiekt o łącznej powierzchni 15,2 tys. mkw. jest w pełni dostosowany do organizacji targów, zjazdów, konferencji i eventów, m.in. takich jak bankiety, koncerty czy zawody sportowe. Powierzchnia hali wystawienniczej wynosi 10 tys. mkw., zaplecza konferencyjnego 1,2 tys. mkw., a terenu zewnętrznego 4 tys. mkw. Firma MT Polska jest również organizatorem imprez targowych, m.in. Targów Regionalia i Agroturystyka, a także organizatorem technicznym targów: Auto Nostalgia, China Expo Poland czy OffRoad Show Poland.


Źródło: LawendaPR.com – 13.04.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji