Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kulinaria dla każdego po raz pierwszy w EXPO...

Aktualności gastronomiczne


Kulinaria dla każdego po raz pierwszy w EXPO Mazury


Dodano: 2016-05-05

Drukuj

Wyślij


Pasjonaci dobrego jedzenia, otwarci na nowe smaki oraz ci, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę kulinarną, 14 maja powinni przyjść na „MAZURY HoReCa  festiwal smaków” w EXPO Mazury. Na odwiedzających czeka wiele atrakcji – konkursy, warsztaty, pokazy oraz dobre jedzenie. Gościem specjalnym tego dnia będzie Karol Okrasa.

Wielkie ucztowanie
Każdy, kto odwiedzi EXPO Mazury tego dnia będzie mógł delektować się daniami serwowanymi w ramach Food Truck Festiwal. To prawdziwa gratka dla pasjonatów odkrywania nowych smaków. O godzinie 15.00 rozpocznie się wielkie gotowanie zupy rybnej. Początek degustacji przewidziany jest na 16.00.  Natomiast na terenie hal wystawienniczych dla fanów regionalnych specjałów zaplanowano strefę „Smaki Regionów”, gdzie od wytwórców produktów lokalnych, tradycyjnych i wytwarzanych naturalnymi metodami można będzie kupić m.in. pieczywo,, oleje, nalewki, wędliny czy nabiał, a także wiele innych przysmaków.



Nauka gotowania dla każdego
Ostatnie lata pokazują, że coraz więcej z nas lubi wolny czas spędzać w kuchni. Podczas Festiwalu smaków dla miłośników kuchni i smakoszy domowych wyrobów zaplanowano warsztaty peklowania i wędzenia mięsa oraz pieczenia chleba. Na polskich stołach coraz częściej gości drób -  będzie można również nauczyć się, jak przyrządzać go na różne sposoby. Warsztaty „drobiowe” przewidziano zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dla tych, którzy gustują w kuchniach egzotycznych, odbędą się warsztaty przygotowania sushi, które od wielu lat ma w naszym kraju stale rosnące grono miłośników.

Młodzi profesjonaliści na start
Szkoły gastronomiczne cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród absolwentów gimnazjów. Wielu z nich chce być jak Jamie Olivier czy Karol Okrasa. Droga do takiego sukcesu jest długa, wymaga lat nauki i zdolności, które często trudno zamknąć w określone ramy. Dla ambitnych adeptów sztuki kulinarnej podczas targów MAZURY HoReCa odbędą się dwa konkursy.
Pierwszy to „Drób na Polskim Stole”, którego organizatorami są Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, EXPO Mazury S.A. oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Podstawowym składnikiem dania jest filet z kurczaka supreme, a pozostałe składniki nie podlegają żadnym ograniczeniom.
Drugi zaś, to „Zielona Budka Master Challenge”. W tym konkursie wezmą również udział profesjonaliści – kucharze i cukiernicy. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie niebanalnego deseru pt. „Karmel z Solą” z wykorzystaniem lodów i mrożonych owoców.  Sponsorami strategicznymi konkursu są Zielona Budka, Oerlemans oraz Gastro Magic Wypożyczalnia. Patronat merytoryczny objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Kibicować zawodnikom będzie mógł każdy, kto odwiedzi EXPO Mazury 14 maja.

Bicie rekordu
Organizatorzy zaplanowali dla wszystkich zwiedzających wspólną zabawę. Do spełnienia jest tylko jeden warunek: trzeba lubić pierogi. Wszyscy chętni dostaną porcję tego ulubionego przysmaku Polaków, który w hurtowych ilościach dostarczy firma Delikates. W tej zabawie chodzi o to, aby w jednym czasie, jak największa liczba gości targów jadła pierogi. Nie zabraknie również konkursów dla zwiedzających, w których do wygrania będą książki kucharskie, gadżety, markowy sprzęt kuchenny.

Więcej informacji: www.mazuryhoreca.pl

Wstęp na hale wystawiennicze EXPO Mazury kosztuje 10 zł, a dla dzieci jest wolny. Wstęp na teren targów, gdzie odbywał się będzie Food Truck Festiwal  jest bezpłatny.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marek Brzezin oraz Powiat Ostródzki.

O Expo Mazury S.A.
Expo Mazury S.A. to mieszczący się w Ostródzie jeden z najnowocześniejszych obiektów targowo-konferencyjnych w Europie i drugi co do wielkości w Polsce. Od powstania w 2013 roku, obiekt zanotował ponad 150% wzrost liczby organizowanych wydarzeń. Do dyspozycji jest 50 000 m2 całkowitej powierzchni z 40 798 m2 powierzchni wystawienniczej umożliwiającej pomieszczenie ekspozycji mających do 19,3 m wysokości. Posadzka ma nośność do 2 039kg/m2, konstrukcja sufitu pozwala na podwieszenie elementów o wadze całkowitej niemal 200 ton, nowoczesny system klimatyzacji i wentylacji hal oraz najnowsze urządzenia multimedialne umożliwiają zorganizowanie najbardziej wymagających wydarzeń. Działająca od 2013 roku Expo Mazury S.A. gości rokrocznie coraz większą liczbę targów i konferencji branżowych. Najbardziej popularne to Międzynarodowe Targi Meblowe, Asia Trade Know-How, Pro Defense, Mazury HoReCa Festiwal Smaków czy Hubertus Arena. Expo Mazury S.A. przyznaje własną nagrodę dla najlepszych produktów targowych Żagiel Rozwoju.
Więcej informacji na stronie: www.expomazury.pl


Źródło: PublicDialog.pl – 04.05.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji