Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kujawsko-Pomorskie: Rozstrzygnięcie konkursu... | Aktualności gastronomiczne
Kujawsko-Pomorskie: Rozstrzygnięcie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
|
Pączki z ziemniaków, Irena Szałek - Kościelna Wieś (fot. Elżbieta Sobolewska, kujawsko-pomorskie.pl)
|
Lody z rolniczej zagrody, jabłkowe marmoladki, piołunówka tucholska i zielona gąska w marynacie octowej - to tylko niektóre ze zwycięskich produktów w tegorocznym wojewódzkim finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepsze regionalne i lokalne produkty żywnościowe oraz dania i potrawy.
Zwycięzców poznaliśmy podczas targów turystyczno-ogrodniczych „Lato na wsi”, które odbyły się w weekend (7-8 maja) w Minikowie.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. W konkursie wzięły udział firmy gastronomiczne, właściciele gospodarstw agroturystycznych i członkinie kół gospodyń wiejskich oraz wytwórcy produktów regionalnych z całego województwa.
Komisje konkursowe oceniły w sumie 55 produktów w 4 kategoriach i 10 podkategoriach oraz 6 potraw. Przyznano 15 nagród oraz 8 wyróżnień. Ponadto komisja nominowała cztery produkty i jedną potrawę do ubiegania się o prestiżowe wyróżnienie „Perła”, które zostanie wręczone podczas Targów Polagra Food w Poznaniu we wrześniu.
Lista laureatów znajduje się tutaj.
Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl – 11.05.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |