Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Najlepszego barmana w Polsce poznamy 19 czerwca!

Aktualności gastronomiczne


Najlepszego barmana w Polsce poznamy 19 czerwca!


Dodano: 2016-06-10

Drukuj

Wyślij


Kto wyjedzie na World Class Competition 2016 do Miami? Dobiegają końca drugie, polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition 2016. Ostatnie zmagania 12 najlepszych barmanów, reprezentujących Gdańsk, Kraków, Łódź, Poznań, Warszawę i Wrocław, odbędą się 19 czerwca, w stolicy. Finaliści zmierzą się w dwóch rozstrzygających konkurencjach, z których jedna będzie otwarta dla widzów. Zwycięzca wyjedzie do Miami, gdzie i zmierzy się z 60 najlepszymi barmanami na świecie.

Cuisine Meats Cocktails – to pierwsza z finałowych konkurencji World Class Poland 2016. Jej inspiracją jest – zapewne zaskakujący dla wielu osób w kontekście koktajlowym – smak umami. To jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, wyodrębniony w 2000 r. i opisywany jako „rosołowy” lub „mięsny”. Barmani zdobywali szlify do tej konkurencji podczas warsztatów w Szkockim Ranczo k. Naruszewa. Uzyskali wiedzę o smakach i technikach przygotowywania koktajli na bazie esencji z mięsa.



19 czerwca wystartuje również otwarty Piknik Koktajlowy World Class Poland – z drugą, finałową konkurencją barmańską. Będzie to Retro, Disco, Future, inspirowana zmagania
mi najlepszych barmanów na świecie podczas ubiegłorocznej edycji World Class Competition w Kapsztadzie. Oprócz wiedzy w dziedzinie miksologii, tj. sztuki przygotowywania koktajli, kreatywności oraz tzw. hospitality, wyzwaniem będzie wykazanie się znajomością historii alkoholi oraz wyczuciem w dopasowywaniu koktajli do różnych okazji i epok.

Konkurencję Retro, Disco, Future fani koktajli i sztuki barmańskiej oraz kibice mogą zobaczyć na żywo w niedzielę, 19 czerwca w godzinach 13-17:00 w Villa Foksal w Warszawie. Szczegóły tej imprezy poznamy wkrótce.

Kto w Top 12 World Class Poland 2016?

•    Gdańsk: Krzysztof Rathnau - Flisak '76
•    Kraków: Dominik Ubysz - Le Scandale, Tomasz Źródłowski - Mercy Brown, Jan Kachniarz - Enoteka Pergamin
•    Łódź: Bartłomiej Wójcik - Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński - Restauracja Bawełna
•    Poznań: Arkadiusz Prunesti - Hotel Blow Up Hall 5050
•    Warszawa: Dominik Mazur i Paweł Rodaszyński - El Koktel
•    Wrocław: Krzysztof Musielak - Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz - Cafe Bar Monopol

Zmagania finalistów World Class Poland 2016 oceniać będzie jury składające się ze światowych ambasadorów konkursu. Wśród nich: David Rios (Hiszpania) – zwycięzca World Class Competition 2013, Aristotelis Papadopoulos (Grecja) – triumfator globalnych zawodów z 2009 roku oraz Vitezslav Cirok (Czechy) – finalista World Class 2015.

W przygotowaniu do finałowych zmagań uczestników konkursu wspierał Mateusz Szuchnik – jeden z 20 najlepszych barmanów globu i pierwszy, polski finalista zawodów World Class Competition w Kapsztadzie. Mateusz Szuchnik jest współtwórcą warszawskiego koktajlbaru El Koktel, który został ogłoszony „Najlepszym Barem Koktajlowym 2015” w plebiscycie Bar Roku. Sam Mateusz jest członkiem prestiżowej akademii The World’s 50 Best Bars, wykładowcą w "Bar School”. Od czasu udziału w finale World Class 2016 w RPA, został światowym ambasadorem konkursu i ekspertem, prowadzącym szkolenia w kraju i za granicą. Razem ze wspólnikiem, Pawłem Rodaszyńskim, zostali docenieni w zestawieniu 50 najbardziej kreatywnych w biznesie 2016 wg magazynu Brief.

Polscy barmani po raz drugi rywalizują w eliminacjach do światowego konkursu World Class Competition. Kwalifikacje ruszyły w październiku 2015 roku. W styczniu 2016 wyłoniono Top 30 najlepszych barmanów, którzy wzięli udział w warsztatach z guru miksologii z całego świata. W kwietniu poznaliśmy nazwiska 12 finalistów.

Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.


DODATKOWE INFORMACJE NA TEMAT WORLD CLASS
World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com

DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

DIAGEO RESERVE
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Ciroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a jego motto brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.
Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 20 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka DIAGEO RESERVE WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.


Źródło: HelloPR.pl – 08.06.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji