Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Sfrustrowany szef kuchni grozi wprowadzeniem...

Aktualności gastronomiczne


Sfrustrowany szef kuchni grozi wprowadzeniem przedpłat lub likwidacją rezerwacji


Dodano: 2016-06-15

Drukuj

Wyślij


Szef kuchni, a jednocześnie właściciel jednej z restauracji w Walii poczuł się tak dotknięty masowymi rezygnacjami z zamówionych stolików, że opublikował list na Twitterze, w którym ostrzega klientów, że może zacząć żądać przedpłat, wstrzymać rezerwacje lub nawet zamknąć lokal.

Si Toft, który prowadzi lokal gastronomiczny przy High Street w Abersoch, Pwllheli, Gwynedd, twierdzi, że w ciągu zaledwie sześciu dni 39 osób nie pojawiło się w jego lokalu, dysponującym 24 miejscami, mimo poczynionych rezerwacji.



Sytuacja ta skłoniła go do napisania listu otwartego na Twitterze, w którym wyraził swoją frustrację wobec zachowania gości dokonujących rezerwacji, a następnie z nich nie korzystających, bez żadnego kontaktu w tej sprawie z ich strony.

Przyjąłem na przykład tę samą rezerwację dwukrotnie od pewnej uprzejmej pani (która sądziła, że po raz drugi dzwoni już w inne miejsce). Przeprosiłem też beztroskiego jegomościa, odmawiając przyjęcia rezerwacji na sierpniowy termin z powodu pełnego obłożenia lokalu, co jednak nie bardzo go zmartwiło, bo jak twierdzi miał już zarezerwowanych kilka innych opcji dokładnie na ten sam termin", powiedział Toft.

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że trwają akurat Mistrzostwa Europy w piłce nożnej i wiem, że to odbije się na naszym biznesie, ale zamiast zrzucać na to winę, wyobraź sobie przez chwilę, że przyjeżdżasz do nas by skorzystać z zarezerwowanego stolika, ale musisz obejść się smakiem, bo lokal jest zamknięty, a na drzwiach jest informacja, że załoga wyszła oglądnąć mecz."

Rezygnacje z zamówionych w lokalach gastronomicznych miejsc są problemem, z którem restauracje stykają się od wielu lat. W ubiegłym roku, ResDiary - system rezerwacji on-line wykazał, że zjawisko to kosztuje branżę co roku około 16 mld £.


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji