Piątek 26 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Drugi Polak w światowym finale World Class...

Aktualności gastronomiczne


Drugi Polak w światowym finale World Class Competition


Dodano: 2016-06-27

Drukuj

Wyślij



Paweł Radoszyński


45% vol. czystej hospitality, czyli sztuki podejmowania gości, zero wody sodowej, solidna garść wyczucia smaku, techniki i kreatywności – mieszać energicznie przez 7 lat. Oto re-ceptura na najlepszego barmana w Polsce 2016 roku. Taniec zwycięstwa w krajowych eliminacjach do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition, należał do Pawła Rodaszyńskiego z Warszawy. We wrześniu wyjedzie on do Miami, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami globu.

Znamy już nazwisko drugiego w historii Polaka, który weźmie udział w finale najbardziej prestiżo-wego konkursu barmańskiego globu. Jest nim Paweł Rodaszyński z warszawskiego koktajlbaru El Koktel. Srebro zdobył Tomasz Źródłowski z Mercy Brown w Krakowie, a 3. miejsce przypadło Szymonowi Duszkiewiczowi z Cafe Bar Monopol we Wrocławiu.

– „Tegoroczny konkurs zgromadził śmietankę krajowego środowiska barmańskiego, a rywalizacja o tytuł Barmana Roku toczyła się do
ostatnich minut. Nie bez powodu, bo zwycięzcę czeka międzyna-rodowa kariera i niesamowita przygoda. W Miami spotka globalnych guru miksologii, zmierzy się z 60 najlepszymi barmanami i przywiezie do kraju światowe nowinki sztuki barmańskiej, a może tak-że statuetkę najlepszego barmana na świecie?” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.



Paweł Rodaszyński ma
28 lat, z czego ponad 7 spędził za barem. Jest współtwórcą warszawskiego El Koktel, najlepszego baru koktajlowego 2015 w plebiscycie Bar Roku. Mówi, że o jego karierze zde-cydował przypadek: okazja do dorobienia na studiach przerodziła się w pasję perfekcji i zaskakują-cych połączeń smaków. Ta przyniosła mu 3. miejsce w World Class Poland 2015 i wreszcie bilet na światowe zawody w tym roku. Razem ze wspólnikiem, Mateuszem Szuchnikiem, został doceniony w zestawieniu 50 najbardziej kreatywnych w biznesie 2016 wg magazynu Brief.

– „Wszyscy finaliści zaprezentowali najwyższy poziom sztuki barmańskiej, nietuzinkowe pomysły i smaki oraz tzw. hospitality. O ostatecznej decyzji jury, składającego się z globalnych zwycięzców World Class Competition z 2009 r. i 2013 r. oraz światowego finalisty z 2015 r., zdecydowały niuanse. One też przesądzą o rezultacie Pawła w światowym finale we wrześniu. Mocno liczymy na globalne trofeum!” – dodała Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.

Pierwszym Polakiem w World Class Competition był Mateusz Szuchnik. – „Nie ma drugiego tak wymagającego konkursu barmańskiego na świecie, jak World Class. Kilka konkurencji sprawdzających wiedzę, doświadczenie, kreatywność i wyczucie smaku, około 20 koktajli w jednym konkursie. Można powiedzieć, że każdy z 60 finalistów jest zwycięzcą” – powiedział. Sam Mateusz Szuchnik, z 17. lokatą wśród najlepszych barmanów globu 2015 roku, został jednym ze światowych ambasadorów konkursu, a także członkiem prestiżowej akademii The World’s 50 Best Bars.

W finale drugiej edycji World Class Poland 12 najlepszych polskich barmanów zmierzyło się w dwóch rozstrzygających konkurencjach. Pierwsza to Cuisine Meats Cocktails, inspirowana smakiem umami. Drugą – Retro, Disco, Future, czyli podróż przez epoki – fani sztuki koktajlowej mogli obserwować na żywo, podczas otwartego Pikniku Koktajlowego w stolicy.

Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spo-żywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition się-gnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczo-nych. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.

Finaliści World Class Poland:
• WARSZAWA: Dominik Mazur i Paweł Rodaszyński - El Koktel
• GDAŃSK: Krzysztof Rathnau - Flisak '76
• KRAKÓW: Dominik Ubysz - Le Scandale, Tomasz Źródłowski - Mercy Brown, Jan Kachniarz - Enoteka Pergamin
• ŁÓDŹ: Bartłomiej Wójcik - Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński - Restaura-cja Bawełna
• POZNAŃ: Arkadiusz Prunesti - Hotel Blow Up Hall 5050
• WROCŁAW: Krzysztof Musielak - Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz - Cafe Bar Monopol

Źródło: Hello PR


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji