Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nagrodzono najlepsze produkty kulinarne...

Aktualności gastronomiczne


Nagrodzono najlepsze produkty kulinarne Opolszczyzny


Dodano: 2016-07-11

Drukuj

Wyślij



Nagrodzono najlepsze produkty kulinarne Opolszczyzny (fot. opolskie.pl)


„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, to konkurs, który w dniu 3 lipca 2016 roku odbył się w trakcie pikniku ekologicznego, zorganizowanego w Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu – donosi portal Opolskie.pl

Impreza współfinansowana  była przez  Unię  Europejską  ze  środków  Europejskiego  Funduszu  Rozwoju  Regionalnego  w  ramach  Regionalnego  Programu  Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2014 – 2020  pn. Ochrona  trzmiela  i  siedlisk  z  nim  związanych   oraz   promowanie   postaw   społecznych   sprzyjających   ochronie  bioróżnorodności w Województwie Opolskim.



W programie imprezy znalazł się oprócz spotkania edukacyjnego „Las wokół Nas” i występów zespołów folkowych oraz prezentacji mobilnego   planetarium Cassiopeia, finał regionalny XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

(fot. opolskie.pl)

W konkursie przyznano nagrody w kilku kategoriach, i tak:
I. Produk
ty regionalne pochodzenia zwierzęcego
1. Produkty i przetwory mięsne

• Szynka Krysi - Grzegorz Ptak
• Schab wiśniowy - Jerzy Wilk
2. Produkty i przetwory z ryb
• Hekele (sałatka śledziowa) - ZŚKW w Kórnicy, Beata Machon
3. Produkty mleczne
• Ser kozi, dojrzewający - Sabina Blaut
4. Miody
• Miód faceliowy - Szczepan Mały

(fot. opolskie.pl)

Wyróżnienia:

• Pasztet - KGW Zawiszyce, Helena Patycka
• Wędzonka chłopska - ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost
• Śledź w śmietanie - Jerzy Wilk

II. Produkty i przetwory regionalne pochodzenia roślinnego
1. Przetwory warzywne
• Ogórki korniszony w zalewie słodko - kwaśnej - KGW Zawiszyce, Maria Przysiężnik
2. Wyroby cukiernicze
• Drożdżowiec z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - Zofia Rybicka
• Strucla z powidłami - ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost
• Syro-mak - Lidia Fronia

Wyróżnienia:
• Galaretki owocowe - ZŚKW w Walcach, Maria Żmija Glombik
• Bania w syropie - ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok

III. Napoje regionalne
1. Napoje alkoholowe
• Ostrężynówka - ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok
2. Napoje bezalkoholowe
• Napój ziołowo – jabłkowy - Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern

Wyróżnienia:
• Nalewka z pędów młodej sosny - Jacek Maćko
• Okowita - Gerard Kosytorz
• Gorzołka z czarnego bzu - Sabina Blaut

Wśród gotowych produktów do nagrody ogólnopolskiej PERŁA 2016 nominacje otrzymały:
• Salceson Gospodarza – Jerzy Wilk
• Kompot z Kramlików - Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern
• „Pietrasovka” - „Borówkowa” - Gerard Kosytorz


Źródło: Opolskie.pl – 04.07.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji