Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nagrodzono najlepsze produkty kulinarne... | Aktualności gastronomiczne
Nagrodzono najlepsze produkty kulinarne Opolszczyzny
|
Nagrodzono najlepsze produkty kulinarne Opolszczyzny (fot. opolskie.pl)
|
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, to konkurs, który w dniu 3 lipca 2016 roku odbył się w trakcie pikniku ekologicznego, zorganizowanego w Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu – donosi portal Opolskie.pl
Impreza współfinansowana była przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2014 – 2020 pn. Ochrona trzmiela i siedlisk z nim związanych oraz promowanie postaw społecznych sprzyjających ochronie bioróżnorodności w Województwie Opolskim.
W programie imprezy znalazł się oprócz spotkania edukacyjnego „Las wokół Nas” i występów zespołów folkowych oraz prezentacji mobilnego planetarium Cassiopeia, finał regionalny XVI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
(fot. opolskie.pl) W konkursie przyznano nagrody w kilku kategoriach, i tak: I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego 1. Produkty i przetwory mięsne • Szynka Krysi - Grzegorz Ptak • Schab wiśniowy - Jerzy Wilk 2. Produkty i przetwory z ryb • Hekele (sałatka śledziowa) - ZŚKW w Kórnicy, Beata Machon 3. Produkty mleczne • Ser kozi, dojrzewający - Sabina Blaut 4. Miody • Miód faceliowy - Szczepan Mały
(fot. opolskie.pl) Wyróżnienia: • Pasztet - KGW Zawiszyce, Helena Patycka • Wędzonka chłopska - ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost • Śledź w śmietanie - Jerzy Wilk
II. Produkty i przetwory regionalne pochodzenia roślinnego 1. Przetwory warzywne • Ogórki korniszony w zalewie słodko - kwaśnej - KGW Zawiszyce, Maria Przysiężnik 2. Wyroby cukiernicze • Drożdżowiec z rabarbarem, truskawkami i kruszonką - Zofia Rybicka • Strucla z powidłami - ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost • Syro-mak - Lidia Fronia
Wyróżnienia: • Galaretki owocowe - ZŚKW w Walcach, Maria Żmija Glombik • Bania w syropie - ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok
III. Napoje regionalne 1. Napoje alkoholowe • Ostrężynówka - ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok 2. Napoje bezalkoholowe • Napój ziołowo – jabłkowy - Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern
Wyróżnienia: • Nalewka z pędów młodej sosny - Jacek Maćko • Okowita - Gerard Kosytorz • Gorzołka z czarnego bzu - Sabina Blaut
Wśród gotowych produktów do nagrody ogólnopolskiej PERŁA 2016 nominacje otrzymały: • Salceson Gospodarza – Jerzy Wilk • Kompot z Kramlików - Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern • „Pietrasovka” - „Borówkowa” - Gerard Kosytorz
Źródło: Opolskie.pl – 04.07.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |