Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Historyczne hotele Europy: Fleischer’s... | Aktualności hotelarskie ze świata
Historyczne hotele Europy: Fleischer’s Hotel, Voss, Norwegia
|
Fleischer’s Hotel, Voss, Norwegia
|
Ukryty w górach zachodniej Norwegii, w centrum miasteczka Voss, znajduje się Fleischer’s Hotel. Dogodna lokalizacja przy stacji kolejowej sprawia, że hotel jest łatwo dostępny dla turystów podróżujących zarówno we wschodniej, jak i zachodniej części Norwegii. Voss położone jest w niewielkiej odległości od fiordów: Hardangerfjord, Sognefjord i Nærøyfjord.
Fleischer’s Hotel jest nowoczesnym obiektem z bogatą tradycją. Został zbudowany w 1889 roku w popularnym wówczas stylu szwajcarskim i szybko stał się znany wśród zamożnych turystów, w dużej mierze ze względu na swój charakterystyczny architektoniczny styl.
W 1864 roku założyciel hotelu Fredrik Lyth Ørum Fleischer, zaprosił w jego progi pierwszych gości, rozpoczynając jednocześnie długą tradycję rodzinnego hotelarstwa. Fleischer’s Hotel stał się niebawem popu larnym wśród turystów, elity i celebrytów miejscem, a w trakcie swojej długiej historii gościł między innymi rodziny królewskie, arystokratów i innych znamienitych gości. Fredrik Fleischer prowadził hotel wraz z żoną Magdaleną, a dziś w hotelu czynna jest Restaurant Magdalene i Frederik’s Bar, proponujące wspaniałe potrawy i warunki do orzeźwiającego relaksu. W 2013 roku ruszyła hotelowa restauracja a la carte Seckman, nazwana na cześć przedstawiciela pierwszego pokolenia Fleischerów, które osiedliło się w Voss, Johana Seckmana Fleischera. Choć w hotelu znajduje się wiele oryginalnych elementów, to w trakcie swej historii obiekt był kilkakrotnie odnawiany. W latach 1938-39 hotel poddany został gruntownemu remontowi, w wyniku którego powiększony został taras, kuchnia, recepcja i wejście, a hotelowe przestrzenie publiczne zostały całkowicie odnowione. Podczas drugiej wojny światowej Fleischer’s Hotel został zajęty przez Niemców, na szczęście był jednym z nielicznych budynków w Voss, który nie został zniszczony przez bomby. W 1957 roku zarządem hotelu zajął się przedstawiciel czwartego pokolenia Fleischerów, Olaf Fleischer Tønjum. Z kolei w roku 1959 ukończone zostało nowe hotelowe skrzydło Olaf’s Building. Ta część hotelu została odnowiona w 1993 roku, kiedy to również i ten budynek przybrał charakterystyczny szwajcarski styl, podobnie jak reszta hotelu. W latach 60. wybudowano tzw. Fleischer’s Motel, na bazie rosnącej popularności moteli w Ameryce. Była to oferta dla turystów podróżujących samochodami. W 1977 roku hotel wzbogacił się o własny basen, a jednocześnie nowy lokal rozrywkowo-restauracyjny, Top Spot. Jednocześnie zaś uruchomiono nowoczesny obiekt konferencyjny. W 2006 roku hotel powiększył się o nowe skrzydło w budynku stacji, z 25 nowoczesnymi pokojami. Połączono je z budynkiem głównym specjalnym pasażem. Poważny pożar w kuchni hotelowej w 2008 roku, doprowadził do zamknięcia hotelu na kilka miesięcy. Kiedy, po pożarze, w lecie 2009 roku zakończona została przebudowa obiektu, znalazła się w nim nowoczesna kuchnia oraz nowy bufet w restauracji Magdalene.
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |