Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Ogólnopolskie święto mięsa w Bydgoszczy

Aktualności gastronomiczne


Ogólnopolskie święto mięsa w Bydgoszczy


Dodano: 2016-09-09

Drukuj

Wyślij


W sobotę i niedzielę (10-11 września) na Starym Rynku w Bydgoszczy odbędzie się dwudniowy, ogólnopolski festiwal „Świętomięs Polski”. To jedna z największych imprez promujących polskie mięso i jego przetwory, organizowana cyklicznie od sześciu lat, w różnych miastach całego kraju.

Głównym celem tego niekomercyjnego festynu kulinarnego jest propagowanie idei zdrowego żywienia, w oparciu wyroby i przetwory z polskiego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Atrakcyjność imprezy zapewnią prezentacje kulinarne i degustacje, połączone z poradami zawodowych kucharzy, konsultacjami dietetyków i technologów żywności. Na podkreślenie zasługuje udział w wydarzeniu restauracji i zakładów przetwórstwa mięsa należących do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Będą to:



Akademia Kulinarna Sadkiewicz w Bydgoszczy,
Osada Karbówko w Ciechocinie,
Restauracja Ostromecka w Ostromecku,
Zespół Pałacowo-Parkowy w Sypniewie,
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi,
Restauracja Przy Kominku w Głęboczku,
Gospodarstwo Pod Zachrypniętym Kogutem w Glewie,
Masarnia Władysławowo,
Masarnia Kwiecińscy,

Oprócz doznań kulinarnych, na gości imprezy czekają różnorodne atrakcje i wydarzenia artystyczne - animacje, zabawy sportowe i rekreacyjne, a gwiazdą tegorocznej edycji mięsnego święta będzie Zespół „Myslovitz”. W programie tegorocznej edycji festiwalu „Świętomięs Polski” jest również konferencja tematyczna, skierowana do producentów i przetwórców mięsa pn. „Szanse i Zagrożenia dla Polskiego Przemysłu Mięsnego”.

Organizatorami imprezy są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, Związek Rzemiosła Polskiego, Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, zaś partnerem wydarzenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Finansowanie przedsięwzięcia zapewniają Fundusze Promocji Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Wołowego.

Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko Pomorskiego


Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl - 08.09.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji