Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Ogólnopolskie święto mięsa w Bydgoszczy | Aktualności gastronomiczne
Ogólnopolskie święto mięsa w Bydgoszczy
|
|
W sobotę i niedzielę (10-11 września) na Starym Rynku w Bydgoszczy odbędzie się dwudniowy, ogólnopolski festiwal „Świętomięs Polski”. To jedna z największych imprez promujących polskie mięso i jego przetwory, organizowana cyklicznie od sześciu lat, w różnych miastach całego kraju.
Głównym celem tego niekomercyjnego festynu kulinarnego jest propagowanie idei zdrowego żywienia, w oparciu wyroby i przetwory z polskiego mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Atrakcyjność imprezy zapewnią prezentacje kulinarne i degustacje, połączone z poradami zawodowych kucharzy, konsultacjami dietetyków i technologów żywności. Na podkreślenie zasługuje udział w wydarzeniu restauracji i zakładów przetwórstwa mięsa należących do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Będą to:
Akademia Kulinarna Sadkiewicz w Bydgoszczy, Osada Karbówko w Ciechocinie, Restauracja Ostromecka w Ostromecku, Zespół Pałacowo-Parkowy w Sypniewie, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Restauracja Przy Kominku w Głęboczku, Gospodarstwo Pod Zachrypniętym Kogutem w Glewie, Masarnia Władysławowo, Masarnia Kwiecińscy,
Oprócz doznań kulinarnych, na gości imprezy czekają różnorodne atrakcje i wydarzenia artystyczne - animacje, zabawy sportowe i rekreacyjne, a gwiazdą tegorocznej edycji mięsnego święta będzie Zespół „Myslovitz”. W programie tegorocznej edycji festiwalu „Świętomięs Polski” jest również konferencja tematyczna, skierowana do producentów i przetwórców mięsa pn. „Szanse i Zagrożenia dla Polskiego Przemysłu Mięsnego”.
Organizatorami imprezy są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, Związek Rzemiosła Polskiego, Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, zaś partnerem wydarzenia jest Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Finansowanie przedsięwzięcia zapewniają Fundusze Promocji Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Wołowego.
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko Pomorskiego
Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl - 08.09.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |