Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Restauratorze – przygotuj swój biznes na...

Aktualności gastronomiczne


Restauratorze – przygotuj swój biznes na ostatni kwartał


Dodano: 2016-10-10

Drukuj

Wyślij


Sezon letni 2016 odszedł już w zapomnienie. Ustało oblężenie nadmorskich i górskich restauracji , za to z powrotu wczasowiczów cieszą się restauratorzy miejscy. Razem z końcem urlopów, a z początkiem jesieni, w dużych miastach znowu nastanie moda na lunche i wieczorne kolacje w gronie znajomych. Ostatni kwartał ma ogromny potencjał i może być bardzo dobrym okresem dla rozwoju biznesu. Jak przygotować się na te trzy ostatnie miesiące w roku, by jak najlepiej je wykorzystać i zoptymalizować zyski?

Przeminęło z latem

O minionym sezonie letnim można powiedzieć, że dla gastronomii był to okres udany. Znaczna część Polaków postanowiła spędzić swój urlop w kraju. Decyzje te były nie bez znaczenia dla branży gastronomicznej. Zmienna i kapryśna pogoda nad Bałtykiem sprawiła, że liczne grono turystów, zamiast opalać się na plaży, pochmurne dni spędzało w nadmorskich lokalach. Na letni sezon nie mogą narzekać także Górale. Oblężenie przeżywały nie tylko górskie trasy, ale także lokalne restauracje. „Każdy sezon analizujemy i staramy się wyciągać wnioski, które pozwalają nam cały czas pracować nad rozwojem naszego oprogramowania. Charakterystyczne dla minionego lata było zwiększenie zainteresowania rozwiązaniami mobilnymi. Znakomicie sprawdziły się tablety, na których kelnerzy mogli przyjmować zamówienia w ogródku” – podsumowuje sezon letni Krzysztof Rodziewicz, Menadżer Działu Sprzedaży w firmie FoodSoft. „Dobry sezon pozwala na rozwój sieci franczyzowych i właśnie taką tendencję zauważamy. Skutkuje to tym, że intensywnie pracujemy nad wprowadzaniem nowych funkcji w oprogramowaniu, które ułatwiają obsługę takich podmiotów” – dodaje.


 

Biznes w gotowości na Q4

To, jak należy przygotować gastronomiczny biznes na ostatnie miesiące w roku zależy nie tylko od jego lokalizacji, ale także od rodzaju oferowanej kuchni. Rozpoczynając ostatni kwartał należy pamiętać o tym, że trudnym okresem może być grudzień, a dokładniej okres świąteczny, kiedy to wybieramy domowe, tradycyjne polskie dania. Zdecydowanie rzadziej zamawiamy potrawy z kuchni świata lub wychodzimy do restauracji. Dlatego już na początku jesieni warto uwzględnić ten czynnik i postarać się, by pierwsze dwa miesiące były mocne. „W październiku i listopadzie wzrasta zainteresowanie naszą ofertą programów lojalnościowych, realizowanymi za pomocą systemu. Zabieg ten pozwala nie tylko lepiej poznać Klienta i jego preferencje, ale także przyzwyczaić i zachęcić do wizyt w danym miejscu” – mówi Krzysztof Rodziewicz, Menadżer Działu Sprzedaży w firmie FoodSoft.
 


Krzysztof Rodziewicz, Menadżer Działu Sprzedaży w firmie FoodSoft

Ważne jest, by odpowiednio przygotować się na okres jesienno-zimowy. Dużą rolę odgrywają raporty i analizy. Restaurator, który ma stały dostęp do danych nie tylko aktualnych, ale także tych z lat ubiegłych, ma w ręku ważne narzędzie, które znacznie ułatwi mu prognozowanie tego, co może wydarzyć się w danym okresie. Dzięki szybkiemu dostępowi do najważniejszych informacji, takich jak: liczba zamówień, średni rachunek, najpopularniejsze produkty i wiele więcej, może w parę chwil wygenerować zindywidualizowany raport porównawczy, dający mu pełen obraz tego, co działo się w tym samym kwartale, w latach ubiegłych. Narzędzia raportowania i analizy dostępne w oprogramowaniu dla gastronomii sprawiają, że w nowy sezon można wkroczyć pewnie z gotowym planem działania i nie dać się zaskoczyć.


Informacje o FoodSoft
Firma FoodSoft jest polskim producentem oprogramowania dedykowanego dla restauracji, piekarni i cukierni. Oferuje program i sprzęt IT (m. in. terminale dotykowe, drukarki fiskalne, drukarki bonów) dostosowane do wymagań oraz potrzeb obiektów gastronomicznych. Oprogramowanie FoodSoft to system zaawansowanych rozwiązań, które zapewniają efektywne zarządzanie lokalem gastronomicznym. Rozbudowane opcje gwarantują stały dostęp do aktualnych danych całego obiektu gastronomicznego, a zaimplementowane narzędzia dają szerokie możliwości w zakresie analiz sprzedażowych oraz magazynowych. Oprogramowanie usprawnia także komunikację między pracownikami, co pozytywnie wpływa na ich efektywność. Intuicyjna obsługa modułów oraz możliwość aktywowania niezbędnych funkcji sprawiają, że jest to nowoczesne narzędzie, które ułatwia planowanie codziennej pracy, wspiera zarządzanie oraz umożliwia mierzenie efektów prowadzonej działalności.


Źródło: 38PR.pl – 07.10.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji