Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Finały Mistrzostw Młodych Kucharzy już w tym...

Aktualności gastronomiczne


Finały Mistrzostw Młodych Kucharzy już w tym tygodniu


Dodano: 2016-10-18

Drukuj

Wyślij


Kilka dni dzieli nas do finałów Mistrzostw Młodych Kucharzy. Potyczki uczestników konkursu z wykorzystaniem produktów z black boxa będą oceniać polscy mistrzowie kulinarni: Michał Bryś, Paweł Oszczyk, Witek Iwański, Agata Wojda i Michał Kuter oraz Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska.

Do półfinałów konkursu na podstawie zgłoszenia i rozmów indywidualnych z jurorami zakwalifikowały się aż 24 zespoły z całej Polski. Zmagania konkursowe jak co roku odbędą się w stołecznej Akademii Makro: 20 października – półfinały, zaś 21 października – finały. Zadaniem zespołów będzie przygotowanie sześciu porcji dania głównego i deseru z produktów pochodzących z tzw. „black box” (czarnego pudła) – jego zawartość uczestnicy konkursu poznają dopiero w chwili rozpoczęcia zawodów.



Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu oceniać będą najlepsi polscy szefowie kuchni i redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau, Justyna Adamczyk. Wraz z nią w jury zasiądą: Paweł Oszczyk, szef kuchni stołecznej restauracji La Rotisserie, Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016, odznaczony w 2014 roku laurem Prix du Chef de l’Avenir (Kucharz Przyszłości) przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną; Witek Iwański, najlepszy Szef Regionu Centralnego Gault & Millau 2016, laureat Prix au Chef de L’Avenir w 2015 roku oraz kategorii „Młody Talent” Żółtego Przewodnika w 2015 roku; Agata Wojda ze stołecznej restauracji Opasły Tom, szefowa kuchni Roku 2015 Gault & Millau; Michał Bryś, szef kuchni restauracji L’Enfant Terrible, wyróżniony przez Gault & Millau tytułem Szefa Przyszłości w ostatniej edycji przewodnika oraz Michał Kuter, szef kuchni poznańskiej restauracji A Nóż Widelec nagrodzony przez Żółty Przewodnik tytułem najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej 2016 roku.

Konkurs Mistrzostwa Młodych Kucharzy skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy do 21. roku życia. Rywalizacja toczyć się będzie pomiędzy dwuosobowymi zespołami. Młodzi pasjonaci kuchni będą mieli możliwość nie tylko zaprezentować swój talent, ale również poszerzyć wiedzę gastronomiczną i powalczyć o wspaniałe nagrody. Laureaci pierwszego miejsca wyjadą na tygodniowy staż do restauracji La Grenouillere, której szefem kuchni jest Alexandre Gauthier, Szef Roku 2016 francuskiego wydania przewodnika Gault & Millau. Ponadto otrzymają bony na zakupy w sieci Makro. Laureaci miejsca drugiego i trzeciego, poza bonami do Makro, wygrają staże u Pawła Oszczyka i Witka Iwańskiego.

Partnerem strategicznym konkursu jest Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska, a partnerem głównym firma Danone Waters, właściciel globalnej marki Badoit & Evian. Inicjatywę wspierają także firma Kenwood – producent sprzętów kuchennych oraz marka Provincja.


Źródło: MediaMakro.pl – 17.10.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji