Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Ruszyła rekrutacja barmanów do World Class 2017

Aktualności gastronomiczne


Ruszyła rekrutacja barmanów do World Class 2017


Dodano: 2016-10-31

Drukuj

Wyślij



Finał Polska 2016


Nowa formuła z jeszcze mocniejszym naciskiem na edukację i światowy finał w tętniącym życiem Meksyku. Tak zapowiada się nowa edycja najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie – World Class Competition. Zgłoszenia do krajowych eliminacji wystartują 9 listopada, jednak już w październiku ruszył cykl bezpłatnych, otwartych dla barmanów szkoleń. Spotkania odbywają się w 8 miastach, a udział w przynajmniej jednym z nich jest warunkiem kwalifikacji do konkursu. Kto – po dwóch barmanach z warszawskiego koktajlbaru El Koktel – ma apetyt na światową karierę w miksologii?

Rozpoczyna się dziewiąta na świecie, a trzecia w Polsce edycja konkursu miksologicznego, World Class Competition. Tym razem najlepszych barmanów z 60 państw zawiedzie do jednego z najbardziej żywiołowych miast na świecie – Meksyku. Zanim to jednak nastąpi, kandydaci przejdą przez sito krajowych eliminacji, które właśnie ruszyły.



Nowa, polska edycja jest w jeszcze większym stopniu nastawiona na szkolenie szerokiego grona talentów barm
ańskich. W 8 miastach: Gdańsk, Kraków, Katowice, Łódź, Poznań, Szczecin, Warszawa i Wrocław, odbywa się cykl warsztatów. Szkolenia prowadzone są przez dwóch pierwszych Polaków w światowych finałach World Class, Pawła Rodaszyńskiego i Mateusza Szuchnika. Laureaci poprzednich edycji zdradzają, jak przygotować się do aplikacji, zdobyć wysokie noty w eliminacjach i wreszcie zawalczyć o światowe trofeum. Szkolenia zaplanowane są do końca listopada.

Ruszyła rekrutacja barmanów

Rekrutacja barmanów odbywać się będzie od 9.11.2016 do 15.02.2017, a zadaniem kandydatów będzie stworzenie receptury koktajlu nawiązującego do jednego z pięciu trendów w światowej miksologii, opisanych w raporcie Diageo Reserve World Class pt. Future of Cocktails: ‘Emocje’, ‘Hi-t
ech’, ‘W nieznane’, ‘Ekorozwój’, ‘Wybór’.

Jennifer le Nechet z ubiegłorocznymi zwycięzcami World Class Bartender

Lis
tę 30 barmanów, którzy zakwalifikują się do polskiej edycji konkursu (top 30), poznamy w drugiej połowie lutego 2017 r. Po półfinałowym zjeździe barmańskim w kwietniu przyszłego roku jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę World Class Competition w Meksyku poznamy pod koniec maja.

Paweł Rodaszyński

W 2016 roku na globalne finały World Class Poland w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik. Obaj
do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

Warsztaty WCP 2016

W
edycji World Class Poland 2016 do półfinałowej 30-ki zakwalifikowali się barmani z Gdańska, Katowic, Krakowa, Łodzi, Oświęcimia, Poznania, Sopotu, Warszawy i Wrocławia. Ostatecznie na podium stanęli: Paweł Rodaszyński z warszawskiego koktajlbaru El Koktel, Tomasz Źródłowski z Mercy Brown w Krakowie (2. miejsce) oraz Szymon Duszkiewicz z Cafe Bar Monopol we Wrocławiu (3. miejsce).

World Class Poland jest częścią globalnego programu Diageo Reserve WORLD CLASS, którego misją jest edukacja i rozwój kultury spożywania alkoholu. Dlatego proces wyłonienia reprezentanta Polski na światowych zawodach obejmuje równolegle realizację zadań konkursowy
ch oraz warsztaty prowadzone przez ekspertów w dziedzinie miksologii.

Informacje o World Class Poland, zgłoszenie na szkolenia oraz aplikacje do konkursu na: https://www.facebook.com/worldclasspoland  
Video-relacja z finału World Class Competition 2016 w Miami: https://youtu.be/clXaSgMELBk



DODATKOWE INFORMACJE NA TEMAT WORLD CLASS
World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com

DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

DIAGEO RESERVE
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka DIAGEO RESERVE WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.


Źródło: HelloPR.pl – 28.10.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji