Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Pod znakiem dobrej żywności | Aktualności gastronomiczne
Pod znakiem dobrej żywności
|
Pod znakiem dobrej żywności (fot. Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna)
|
Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. Uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom odbyło się 15 listopada w Klinice Uzdrowiskowej ,,Pod Tężniami” w Ciechocinku.
Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główną ideą sieci jest stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości, poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów żywnościowych, wytwarzanych z lokalnych surowców rolnych.
- Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Charakterystyczne oznaczenie - biała czapka kucharska tzw. budyniówka z nożem i widelcem na błękitnym tle, wraz z opisem: „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze” potwierdza, że wyróżnione nim produkty żywnościowe i potrawy charakteryzują się najwyższą jakością. Wybierając tak oznakowane produkty, nabywamy żywność związaną z naszym regionem - wytworzoną z surowców pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.
Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej - producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i inne punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni.
W ostatnich dniach grono członków powiększyło się o 10 kolejnych firm, które uzyskały prawo do posługiwania się marką sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
- Dominik Raniszewski, Zajazd ,,Przy Kominku”, Wielki Głęboczek (powiat brodnicki), - Ilona Zmudziejewska (wyroby cukiernicze), Koronowo (powiat bydgoski), - Henryk Bartoszewicz, firma Bax-Pol, Cierpice (powiat toruński), - BSM Group Sp. z o.o.-Sp.k., Toruń, - Wiesław Janasiński, Winnica Przy Talerzyku, Topolno (powiat świecki), - Mirosław Walczak, PPHU ,,Martina” w Żninie, - Klinika Uzdrowiskowa ,,Pod Tężniami” im. Jana Pawła II, Spółdzielnia Usług Medycznych, Ciechocinek (powiat aleksandrowski), - PPHU Agromlecz Sp. z o.o., Lipno, - Jacek i Tomasz Paul, Pasieka Rodzinna, Gniewkowo (powiat inowrocławski), - PPHU Kwiecińscy Sp.j., Bożejewiczki (powiat żniński).
Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze liczy już 52 członków
Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację wielu działań promocyjnych. Dzięki temu członkowie zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także w materiałach promocyjnych.
Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl – 15.11.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |