Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Znamy tegoroczne typy przewodnika Gault&Millau...

Aktualności gastronomiczne


Znamy tegoroczne typy przewodnika Gault&Millau – wśród nich polskie pałace, zamki i dwory!


Dodano: 2016-11-30

Drukuj

Wyślij



Gault & Millau Polska Teodor Klepczyński


Znaleźć się w żółtym przewodniku kulinarnym Gault&Millau to marzenie każdego szefa kuchni i właściciela restauracji. 27 listopada 2016 roku odbyła się jego kolejna premiera. Wśród wyróżnionych miejsc znalazły się restauracje należące do programu Heritage Hotels Poland, które uzyskały aż osiem czapek. Obiekty należące do fundacji mieszczą się w zabytkowych obiektach w całej Polsce i łączą tradycję z nowoczesnością.


 

Polska gastronomia od tygodni czekała w napięciu na kolejną premierę Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Która restauracja otrzyma najlepszą punktację od inspektorów, który hotel rekomendację? Czy ktoś straci swój czapkowy dorobek? Wszystko stało się jasne 27 listopada, kiedy na zakończenie premierowej Gali na deser podano… egzemplarze przewodnika.

Gault & Millau PolskaTeodor Klepczyński

Sukces odniosły hotele należące do programu Heritage Hotels Poland. W gronie wyróżnionych czapkami (odpowiednik michelinowskich gwiazdek) restauracji hotelowych znalazły się z dorobkiem dwóch czapek Dwór Sieraków (po raz trzeci w zestawieniu), Pałac Mierzęcin (zyskał drugą czapkę), Dwór Kombornia (uzyskał pierwszą czapkę), Pałac Tłokinia, Hotel Alter oraz debiutujący w Przewodniku Zamek Lubliniec. Rekomendacje
inspektorów zyskały także hotele: Chopin Boutique B&B, Olandia, Pałac Bugaj i Villa Elise. Również 10 hoteli należących do Heritage Hotels Poland docenili inspektorzy Gault&Millau Polska, a ich opisy znalazły się w tym prestiżowym przewodniku po polskich restauracjach i hotelach.

(fot. Janusz Fic)

Janusz Fic
, szef kuchni w restauracji w Dworze Sieraków, otrzymał po raz kolejny nominację na Szefa Roku kuchni tradycyjnej. Jako jeden z pięciu kucharzy miał okazję zaprezentować swoje umiejętności podczas Gali i przygotować kolację dla ponad 500 gości. Warto dodać, że Dwór Sieraków otrzymał najwyższe noty (ze wszystkich 460 ocenianych restauracji) w kategorii jakości karty win, piw i alkoholi regionalnych.

(fot. Janusz Fic)

Gault&Millau to najważniejszy w Polsce i drugi na świecie (zaraz po Michelin) przewodnik gastronomiczny. Jego nazwa pochodzi od nazwisk dwóch autorów założycieli, paryskich krytyków kulinarnych Gaulta i Millau. Inicjatorów pociągały kulinarne nowości, nietypowe smaki i połączenia, kreatywność i inwencja kucharzy. W Polsce Żółty Przewodnik Gault&Millau ukazuje się po raz trzeci i ma opinię najbardziej wiarygodnego źródła informacj
i o restauracjach i hotelach.

Teodor Klepczyński, potrwa Janusza Fica teryna z królika z macą i musem z zielonego groszku

***
Heritage Hotels Poland
skupia 25 obiektów wpisanych do rejestru zabytków, o indywidualnym charakterze, które w swojej działalności koncentrują się na dostarczaniu Gościom niepowtarzalnych doświadczeń i wysokiej jakości usług. Obiekty Heritage Hotels Poland to stylowe przestrzenie pełne elegancji, wykwintnych smaków, zapachów i doznań. Wszystkie obiekty skupione w programie przyjęły katalog 10 wartości, którymi kierują się w swojej codziennej działalności.


Źródło: ConsultingAndMore.pl – 29.11.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji