Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Jesteśmy obecni w Brukseli

Aktualności gastronomiczne


Jesteśmy obecni w Brukseli


Dodano: 2016-12-13

Drukuj

Wyślij



Wigilia narodów 2016 w Brukseli (fot. Mieszko Matusiak, Biuro Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Brukseli)


Marszałek Piotr Całbecki i wiceprzewodniczący sejmiku Adam Banaszak, a także przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, pracownicy unijnych instytucji, mieszkańcy Brukseli i turyści uczestniczyli 7 grudnia w „Wigilii narodów”, jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych i towarzyskich w stolicy Belgii. Głównym organizatorem ze strony polskiej był samorząd województwa kujawsko-pomorskiego.
 
Impreza, która służy promocji tradycyjnej i regionalnych potraw świątecznych, odbyła się Rodzie Schumana, w samym centrum dzielnicy europejskiej. Swoje stoiska z kulinariami wystawiły ambasady i stałe przedstawicielstwa państw europejskich przy Unii Europejskiej. Była to doskonała okazją do zaprezentowania najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych.


 
Województwo kujawsko-pomorskie było też, oprócz Instytutu Polskiego w Brukseli oraz Brussels Film Festival, partnerem wieczoru krótkiego metrażu Grupy Wyszehradzkiej, który odbył się w miniony poniedziałek (5 grudnia) w brukselskim Centrum Kultury Flagey. Spotkanie, współorganizowane przez stałe przedstawicielstwa państw Grupy Wyszehradzkiej, miało charakter minifestiwalu filmowego, podczas którego zaprezentowano cztery filmy twórców młodego pokolenia z Polski, Czech, Słowacji i Węgier.
 
Gośćmi specjalnymi były dwie reżyserki – Polka Daria Woszek i Czeszka Katka Hornova. Widzowie mieli okazję obejrzeć „Hycla” w reżyserii Darii Woszek (zwycięzcę Rhode Island International Film Festival, który ubiega się o nominację do Oscara w 2017), „Irresponsible loves” Katki Hornovej, „Sound of Concrete” w reżyserii Istvana Kovacsa oraz „From Slovakia with love” Pavola Barabasa i Roberta Svedy.
 
Wśród gości wydarzenia znaleźli się m.in. przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, urzędnicy z unijnych instytucji, twórcy, dziennikarze oraz miłośnicy kina.


Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl - 08.12.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji