Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Najlepsze kulinarne specjały z Warmii i Mazur

Aktualności gastronomiczne


Najlepsze kulinarne specjały z Warmii i Mazur


Dodano: 2016-12-14

Drukuj

Wyślij



Finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” (fot. warmia.mazury.pl)


W miniony weekend w Olsztynie odbył się regionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 28 potraw oraz 88 produktów. Uczestnikami były osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.



Do finału zakwalifikowano 35 produktów i 7 potraw - zwycięzców poszczególnych eliminacji subregionalnych, odbywających się kolejno w Elblągu, Ełku i Szczytnie, którzy stanęli do zmagań o Puchary Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz nagrody.

LAUREACI KONKURSU:


„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne”
- ex aequo I miejsce
Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz, Galwiecie k. Gołdapi za „Smalec Niedźwiedzi”,
Zakład Wędliniarski „Flis – Pol” z Miłomłyna za „Polędwicę wędzoną w rozmarynie”,
- II miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra, Gołogóra k. Świątek za „Kiełbasę kasztelana”,
- III miejsce – Polska Akademia Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Wierzbiański pasztet z żurawiną”.

„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory z ryb”
- II miejsce – Bar Restauracyjny Karczma Jagienka z Burdąga k. Jedwabna za „Klopsiki rybne z pstrąga”,
- ex aequo III miejsce
Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Półtuszki śledziowe”,
Wiesława Sołtysiak, Klub Gosposia przy OSP w Tolkmicku za „W warzywach skąpany zalewowy łosoś marynowany”.

„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie”
- I miejsce – Zajazd Tusinek, Grzegorz Winiarek z Rozóg k. Szczytna za „Ser kozi Fetusiek”,
- II miejsce – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Ser długodojrzewający”,
- III miejsce – Małgorzata Szmigiel za „Ser Gosi”.

„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - miody”
- I miejsce – Ewa Kalejta z Olecka za „Miód mniszkowy”,
- II miejsce – Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich” z Rogit za „Miód gryczany”,
- III miejsce – Kazimierz Szymański z Jesionowca k. Wielbarka za „Miód z ekologicznego głogu”.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego zdobył Zakład Wędliniarski „Flis – Pol” za „Polędwicę wędzoną w rozmarynie”.

„Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe
i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)”

- I miejsce – Lucyna Goik z Łysogóry k. Dubeninek za „Konfiturę z dzikiej róży”,
- II miejsce – Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Wigilijny przysmak kapustka z grzybkami”,
- III miejsce Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz, Galwiecie k. Gołdapi
za „Zimową herbatkę Romnicką”.

„Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe,
w tym chleby”

- I miejsce – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Piekarnia Dźwierzuty za „Chleb żytnio orkiszowy z kminkiem”,
- ex aequo II miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Jakubowie Kisielickim za „Chleb pszenno – żytni”,
Hanna Modzelewska za „Chleb Hani”.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego zdobyła Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Piekarnia Dźwierzuty za „Chleb żytnio orkiszowy z kminkiem”.

„Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty cukiernicze, w tym ciasta i ciasteczka”
- I miejsce – Alicja Kossakowska z Kowal Oleckich za „Wiejski sękacz”,
- II miejsce – Barbara Skąpska z Prostek za „Placek marchewkowy”,
- III miejsce – Jolanta Bernatek z Koła Gospodyń Wiejskich Jędrychowo za „Szarlotkę”.

„Regionalne napoje alkoholowe”:
- ex aequo I miejsce
Krystyna Tkaczuk z Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionka Wielkiego za „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu”,
Robert Kilijański z Dźwierzut za „Wino gronowe – Regent, Rondo- Winnica Rodowo”,
- ex aequo II miejsce
Barbara Chrząszcz z Tolkmicka za „Wiśniową MOC”,
Adela Hornof z Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionka Wielkiego za „Agrestówkę”.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii regionalne napoje alkoholowe zdobył Robert Kilijański z Dźwierzut za „Wino gronowe – Regent, Rondo- Winnica Rodowo”.

Zarząd Warmińsko – Mazurskiej Izby Rolniczej przyznał 3 nagrody specjalne za:
„Drożdżówkę z kruszonką” Bożeny Rutkowskiej,
„Śliwowicę” Marzeny Burnej z Koła Gospodyń Wiejskich Jędrychowo,
„Nalewkę z kwiatu czarnego bzu” Ali Grajko.

„Potrawy”, podkategoria przedsiębiorstwa i szkoły:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko - Mazurskiego – Is Services, Dwór Kaliszki z Kaliszek k. Białek Piskiej za „Kaczkę nadziewaną grzybami z kaszą i czerwoną kapustą duszoną z czarną porzeczką karmelizowaną gruszką”,
- II miejsce – Restauracja „Gościniec Ryński Młyn” z Rynu za „Sielawę prosto z jeziora z sosem koperkowym w podpiwku”,
- III miejsce – Restauracja „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k. Giżycka za „Plince z pomoćką”.

Zdobywcy I, II i III miejsca w tej podkategorii otrzymali również nagrody specjalne ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego.

„Potrawy”, podkategoria osoby fizyczne:
- I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko - Mazurskiego – Gospodarstwo rolne „Ciche wody”, Anna i Wojciech Oczkowscy, Wężówko k. Budr za „Kołduny litewskie z regionalnej rasy jagnięciny Skudee zapiekane w średniowiecznych skorupach
w towarzystwie zasmażanej kapusty”,
- II miejsce – Krystyna Gaj z Tolkmicka za „Sandacza na plackach dyniowych”.

Zwieńczeniem konkursu będzie wydanie broszury „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, w której znajdą się przepisy kulinarne na produkty oraz potrawy biorące udział w konkursie. W ten sposób zostaje zachowane to, co unikatowe i niepowtarzalne w naszym regionalnym dziedzictwie kulinarnym.

Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 13.12.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji