Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Najlepsze kulinarne specjały z Warmii i Mazur | Aktualności gastronomiczne
Najlepsze kulinarne specjały z Warmii i Mazur
|
Finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” (fot. warmia.mazury.pl)
|
W miniony weekend w Olsztynie odbył się regionalny finał XI edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 28 potraw oraz 88 produktów. Uczestnikami były osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Do finału zakwalifikowano 35 produktów i 7 potraw - zwycięzców poszczególnych eliminacji subregionalnych, odbywających się kolejno w Elblągu, Ełku i Szczytnie, którzy stanęli do zmagań o Puchary Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz nagrody.
LAUREACI KONKURSU:
„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne” - ex aequo I miejsce Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz, Galwiecie k. Gołdapi za „Smalec Niedźwiedzi”, Zakład Wędliniarski „Flis – Pol” z Miłomłyna za „Polędwicę wędzoną w rozmarynie”, - II miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra, Gołogóra k. Świątek za „Kiełbasę kasztelana”, - III miejsce – Polska Akademia Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie za „Wierzbiański pasztet z żurawiną”.
„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory z ryb” - II miejsce – Bar Restauracyjny Karczma Jagienka z Burdąga k. Jedwabna za „Klopsiki rybne z pstrąga”, - ex aequo III miejsce Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Półtuszki śledziowe”, Wiesława Sołtysiak, Klub Gosposia przy OSP w Tolkmicku za „W warzywach skąpany zalewowy łosoś marynowany”.
„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie” - I miejsce – Zajazd Tusinek, Grzegorz Winiarek z Rozóg k. Szczytna za „Ser kozi Fetusiek”, - II miejsce – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za „Ser długodojrzewający”, - III miejsce – Małgorzata Szmigiel za „Ser Gosi”.
„Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - miody” - I miejsce – Ewa Kalejta z Olecka za „Miód mniszkowy”, - II miejsce – Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich” z Rogit za „Miód gryczany”, - III miejsce – Kazimierz Szymański z Jesionowca k. Wielbarka za „Miód z ekologicznego głogu”.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego zdobył Zakład Wędliniarski „Flis – Pol” za „Polędwicę wędzoną w rozmarynie”.
„Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)” - I miejsce – Lucyna Goik z Łysogóry k. Dubeninek za „Konfiturę z dzikiej róży”, - II miejsce – Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Wigilijny przysmak kapustka z grzybkami”, - III miejsce Agroturystyka „Trzy Świerki” Sława Tarasiewicz, Galwiecie k. Gołdapi za „Zimową herbatkę Romnicką”.
„Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowe, w tym chleby” - I miejsce – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Piekarnia Dźwierzuty za „Chleb żytnio orkiszowy z kminkiem”, - ex aequo II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Jakubowie Kisielickim za „Chleb pszenno – żytni”, Hanna Modzelewska za „Chleb Hani”.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego zdobyła Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Piekarnia Dźwierzuty za „Chleb żytnio orkiszowy z kminkiem”.
„Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty cukiernicze, w tym ciasta i ciasteczka” - I miejsce – Alicja Kossakowska z Kowal Oleckich za „Wiejski sękacz”, - II miejsce – Barbara Skąpska z Prostek za „Placek marchewkowy”, - III miejsce – Jolanta Bernatek z Koła Gospodyń Wiejskich Jędrychowo za „Szarlotkę”.
„Regionalne napoje alkoholowe”: - ex aequo I miejsce Krystyna Tkaczuk z Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionka Wielkiego za „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu”, Robert Kilijański z Dźwierzut za „Wino gronowe – Regent, Rondo- Winnica Rodowo”, - ex aequo II miejsce Barbara Chrząszcz z Tolkmicka za „Wiśniową MOC”, Adela Hornof z Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionka Wielkiego za „Agrestówkę”.
Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii regionalne napoje alkoholowe zdobył Robert Kilijański z Dźwierzut za „Wino gronowe – Regent, Rondo- Winnica Rodowo”.
Zarząd Warmińsko – Mazurskiej Izby Rolniczej przyznał 3 nagrody specjalne za: „Drożdżówkę z kruszonką” Bożeny Rutkowskiej, „Śliwowicę” Marzeny Burnej z Koła Gospodyń Wiejskich Jędrychowo, „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu” Ali Grajko.
„Potrawy”, podkategoria przedsiębiorstwa i szkoły: - I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko - Mazurskiego – Is Services, Dwór Kaliszki z Kaliszek k. Białek Piskiej za „Kaczkę nadziewaną grzybami z kaszą i czerwoną kapustą duszoną z czarną porzeczką karmelizowaną gruszką”, - II miejsce – Restauracja „Gościniec Ryński Młyn” z Rynu za „Sielawę prosto z jeziora z sosem koperkowym w podpiwku”, - III miejsce – Restauracja „Łabędzi Ostrów” z Pięknej Góry k. Giżycka za „Plince z pomoćką”.
Zdobywcy I, II i III miejsca w tej podkategorii otrzymali również nagrody specjalne ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego.
„Potrawy”, podkategoria osoby fizyczne: - I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko - Mazurskiego – Gospodarstwo rolne „Ciche wody”, Anna i Wojciech Oczkowscy, Wężówko k. Budr za „Kołduny litewskie z regionalnej rasy jagnięciny Skudee zapiekane w średniowiecznych skorupach w towarzystwie zasmażanej kapusty”, - II miejsce – Krystyna Gaj z Tolkmicka za „Sandacza na plackach dyniowych”.
Zwieńczeniem konkursu będzie wydanie broszury „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, w której znajdą się przepisy kulinarne na produkty oraz potrawy biorące udział w konkursie. W ten sposób zostaje zachowane to, co unikatowe i niepowtarzalne w naszym regionalnym dziedzictwie kulinarnym.
Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn.
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 13.12.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |