Strona główna » Aktualności gastronomiczne » 5 restauracji wyróżnionych w Silesia Restaurant... | Aktualności gastronomiczne
5 restauracji wyróżnionych w Silesia Restaurant Week. Tylko jedna z Katowic
|
Restauracja Śląska - Hotel Diament Spodek Katowice
|
Spośród 32 restauracji uczestniczących w tegorocznym Silesia Restaurant Week wyróżniono 5, w tym tylko jedną z Katowic. Nagrody przyznawane były w oparciu o średnią arytmetyczną ocen gości festiwalu, których liczbę oceniono na ponad 6 tysięcy. Podczas gali finałowej zakończonego niedawno Festiwalu Najlepszych Restauracji, wręczono nagrody wybranym w plebiscycie lokalom. Wyróżnienia przyznano w pięciu kategoriach: najlepsza przystawka, najlepsze danie główne, najlepszy deser, najlepsza atmosfera i najlepsza obsługa. Festiwal odbywał się w kilkunastu największych miastach Polski, w tym na Górnym Śląsku. Liczbę jego uczestników oceniono na 77 tysięcy w skali kraju. W śląskiej edycji Restaurant Week wzięły udział restauracje z Bielska-Białej, Chorzowa, Gliwic, Katowic, Pyskowic, Sosnowca, Tarnowskich Gór, Tychów i Zabrza. Według recenzji gości najlepszą przystawkę i deser serwowała Restauracja Śląska zlokalizowana w ścisłym centrum Katowic – Spodku. Była to jednocześnie jedyna restauracja Silesia Restaurant Week 2016 wyróżniona w dwóch kategoriach.
Restauracja Śląska - Hotel Diament Spodek Katowice – Tegoroczna, jesienna edycja Silesia Restaurant Week to trzecia odsłona Festiwalu Najlepszych Restauracji w województwie śląskim. Cieszymy się, że ufa nam coraz więcej restauratorów, a zadowolonych gości przybywa. W górnośląskim regionie swoje „trzydaniowe doświadczenie” rezerwować można zarówno w modnych restauracjach, które w weekendy przyciągają koncertami najlepszych polskich muzyków jak i w autorskich kuchniach, do których ustawiają się kolejki – mówi Paweł Światczyński, pomysłodawca i dyrektor Restaurant Week.
Z okazji Restaurant Week Restauracja Śląska przygotowała trzy festiwalowe wersje menu, w tym jedną wegetariańską. Przystawkami, które podbiły serca i podniebienia gości były „galert ślonski” (tymbalik wieprzowy), „sznita z tustym” (chleb ze smalcem) oraz „szałot od muti” (sałatka jarzynowa ze śledziem). Wśród deserowych propozycji znalazły się „buchty z zołzom jagodowom” (kluski na parze z sosem jagodowym), „lody z jajcówom, ino co byś się niy ożarł” (lody z ajerkoniakiem i bitą śmietaną), a także tradycyjny „ślonski kołocz z jabłkami od omy” czyli szarlotka.
Restauracja Śląska - Hotel Diament Spodek Katowice Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week odbywa się od 2014 roku. Uczestniczą w nim starannie wybrane, najlepsze i najbardziej autorskie restauracje z największych polskich miast. To święto dynamicznie rozwijającej się polskiej sceny restauracyjnej a także wyjątkowa okazja do zapoznania się z propozycjami najlepszych lokali gastronomicznych w ich popisowym wydaniu.
Informacje o sieci Hotele Diament: Hotele Diament SA. są największą siecią hotelarską na południu Polski. Ta, dynamicznie rozwijająca się spółka, posiada blisko 20 letnie doświadczenie i działa wyłącznie w oparciu o polski kapitał. Atutem sieci jest między innymi jakość świadczonych usług oraz umiejscowienie hoteli. Tworzy ją aktualnie 14 obiektów o standardzie czterech i trzech gwiazdek, zlokalizowanych w sześciu liczących się ośrodkach gospodarczych: Chorzowie, Gliwicach, Katowicach, Siemianowicach Śląskich, Wrocławiu i Zabrzu oraz typowo wypoczynkowym ośrodku górskim – Ustroniu. Sieć oferuje gościom ponad 2000 miejsc noclegowych w blisko 1000 pokojach, prawie 3000 m2 powierzchni profesjonalnie wyposażonych sal konferencyjnych i pełną obsługę gastronomiczną. Więcej informacji: www.hotelediament.pl; www.facebook.com/HoteleDiament ; www.hotelediament.pl/blog
Źródło: ImagoPR.pl – 16.12.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |