Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Noworoczny toast ze Sławomirem Chrzczonowiczem

Aktualności gastronomiczne


Noworoczny toast ze Sławomirem Chrzczonowiczem


Dodano: 2016-12-27

Drukuj

Wyślij



Bisol Belstar Prosecco (fot. hotelediament.pl)


Zanim wzniesiemy noworoczny toast warto przypomnieć sobie burzliwą historię szampana i jego błyskotliwą karierę. Mówiąc potocznie, zawsze wznosimy toast szampanem. Czy jednak naprawdę?

Każdy szampan jest winem musującym, ale tylko nieliczne wina musujące mogą być nazywane szampanem. Po pierwsze, do produkcji szampana można używać wyłącznie trzech rodzajów winogron: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Po drugie, szampana wytwarza się według ściśle określonej technologii znanej jako methode champenoise. Po trzecie wreszcie, wino musujące pretendujące do miana szampana, może być wyprodukowane tylko i wyłącznie z winorośli uprawianych w regionie Szampanii.



Chociaż prawdziwą karierę szampan zawdzięcza możliwości hucznego wznoszenia toastu, pamiętać warto, że nie tylko zabawa jest przeznaczeniem tego wina musującego. Wręcz przeciwnie, szampan, jak mało które wino, świetnie towarzyszy większości potraw.

W towarzystwie małży i owoców morza szampan prezentuje się doskonale. Przy ostrygach wprost rewelacyjnie, ale jeszcze lepiej szampan „czuje się” z polskimi rakami. Do szampana pasuje większość zimnych przystawek, takich jak wędzony łosoś czy lekkie wędliny. Ciekawostką jest, że tak arystokratyczne wino jak szampan serwować można zarówno do wykwintnych potraw typu kawior, jak i znacznie bardziej powszechnych. Pierś z kurczaka, faszerowane ryby, czy nawet bigos, byle nie za ciężki, szampanowi splendoru nie odejmą.

Szampan to szlachetne wino musujące, jednak warto pochylić się także nad walorami innych win, które choć nie mają prawa do tak szlachetnej nazwy, często bywają bardzo dobre, a niemal zawsze tańsze od oryginalnego szampana.

W ofercie Hoteli Diament, obok szampana oczywiście, znajdziecie Państwo wino musujące Marques de Moja z hiszpańskiego regionu Penedes, zwane cavą. Wytwarzane tą samą metodą co szampan, doskonale nadaje się zarówno do świątecznych dań jak i noworocznych toastów. Podobnie zresztą jak włoskie Prosecco Belstar z renomowanej, rodzinnej firmy Bisol.


Źródło: HoteleDiament.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji