Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Unitas Durat dla Cukierni Sowa

Aktualności gastronomiczne


Unitas Durat dla Cukierni Sowa


Dodano: 2017-01-18

Drukuj

Wyślij



(fot. Tymon Markowski - kujawsko-pomorskie.pl)


Obchodząca jubileusz 70-lecia bydgoska Cukiernia Sowa została wyróżniona najwyższym marszałkowskim odznaczeniem, medalem Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeranensis. Adam Sowa odebrał wyróżnienie z rąk wicemarszałka Zbigniewa Ostrowskiego podczas piątkowego (13 stycznia) spotkania noworocznego Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy.

Firma rozpoczęła działalność w 1946 roku przy ulicy Pomorskiej w Bydgoszczy, gdzie Feliks Sowa wraz z małżonką Stanisławą otworzyli zakład piekarniczy, skupiający się głównie na produkcji pieczywa. Wkrótce asortyment poszerzył się o drożdżówki i słodkie placki. W 1983 roku do rodzinnego interesu dołączył syn Adam, który dziś prowadzi firmę razem z córką Aleksandrą. Obecnie główna siedziba firmy znajduje się przy ul. Schulza w Bydgoszczy, gdzie w 1988 rok otwarto duży zakład produkcyjny.



Właściciele Cukierni Sowa propagują rzemiosło cukiernicze oraz województwo na terenie kraju oraz za granicą. Cukiernia ma swoje punkty między innymi w Warszawie, Berlinie i Londynie, a jej cukiernicy są laureatami wielu konkursów. Jednym z osiągnięć firmy jest rekord Guinnessa ustanowiony w 2003 roku w kategorii Największy tort piętrowy na świecie w stylu weselnym – tort Cukierni Sowa ważył 3842 kilogramy, miał 24 piętra i 7 metrów wysokości.


Źródło: Kujawsko.Pomorskie.pl – 16.01.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji