Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Wez udział w „Gout de France/Good France... | Aktualności gastronomiczne
Wez udział w „Gout de France/Good France 2017”
|
Gout de France 2017 - 21 marca 2017 (fot. ambafrance-pl.org)
|
Już po raz trzeci wydarzenie „Goût de France / Good France” zgromadzi nas w pierwszym dniu wiosny, a więc 21 marca 2017 roku, wokół szefów kuchni na pięciu kontynentach: razem obchodzić będziemy święto francuskiej gastronomii. W każdej restauracji, która weźmie udział w tym projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej, dla jej odkrywczego charakteru i dla wartości, których jest przekazicielem: chodzi o idee dzielenia się, wspólnie przeżywanej przyjemności, uznania dla dobrej żywności.
W Polsce w pierwszej edycji wydarzenia w 2015 roku wzięło udział 37 restauracji, w 2016 było ich już 93. Liczymy, że w 2017 roku będzie ich co najmniej setka.
Czy to w słynnych restauracjach, czy w dobrych knajpkach, szefowie kuchni z całego świata mogą włączyć się w to globalne święto radosnego posiłku. Zapisy trwają od 6 listopada 2016 r. do 30 stycznia 2017 r. Aby się zgłosić, należy kliknąć w ten link
PROPONOWANE MENU
Każde zgłoszone menu powinno eksponować francuską gastronomię w całej jej różnorodności, przy zachowaniu dla każdego szefa kuchni swobody w dostosowaniu oferty do dostępnych na miejscowym rynku produktów wysokiej jakości. W tej drugiej edycji „Goût de France / Good France” proponowane menu winny nawiązywać do przepisu zainspirowanego francuską sztuką kulinarną.
Menu „Goût de France / Good France” powinno składać się z następujących pozycji: Aperitif Przystawki Danie/a główne Deska serów Deser(y) Francuskie wina i szampany Wysokość ceny za menu ustala sama restauracja.
Więcej szczegółów na stronie
Źródło: AmbaFrance-pl.org - 19.01.2017
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |