Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Sztuka różnorodności, czyli nowe menu w Zamku...

Aktualności gastronomiczne


Sztuka różnorodności, czyli nowe menu w Zamku Topacz


Dodano: 2017-02-06

Drukuj

Wyślij



Zamek Topacz - nowe menu


Restauracja w Zamku Topacz, mieszcząca się w najbardziej reprezentatywnej części resortu, wprowadziła nowe menu, którego motywem przewodnim jest sztuka różnorodności. Miejsce prowadzone jest przez doświadczonego Szefa Kuchni Rafała Borysa, który tworzy swoje kulinarne arcydzieła na oczach gości, dzięki połączeniu części kuchennej z salą restauracyjną. Czym wyróżnia się nowe menu oraz czego będziemy mogli spróbować w podwrocławskiej restauracji?

Inspiracją do stworzenia nowego menu były dla Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz podróże kulinarne oraz sezonowość. Na wprowadzenie zmian wpływ miały również staże w Niemczech i Anglii, które Rafał Borys odbył w ostatnim czasie.



Praca z kucharzami z różnych stron świata pozwoliła mi poznać rozwiązania kulinarne, których do tej pory nie stosowałem w swojej kuchni. Zupełnie inne temperatury pieczenia mięs, nowatorski sposób przygotowywania ryb, czy wędzenie masła – dzięki tym zabiegom razem z zespołem stworzyliśmy niezwykle ciekawe smaki, które czekają na gości naszej restauracji – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Nowe menu to ukłon i szacunek do produktu, a także ogromna różnorodność. Każda pozycja jest inna i niepowtarzalna, dzięki łączeniu różnorakich technik i produktów, takich jak polskie sery i mięso, ale również polski kawior Menu nie jest dedykowane konkretnemu odbiorcy – każdy z pewnością znajdzie w nim coś odpowiedniego dla siebie. Jego motyw przewodni doskonale oddaje hasło „sztuka różnorodności”. Gotowanie, tak jak i odpoczynek, jest bowiem dla twórców tego wyjątkowego miejsca, jakim jest Zamek Topacz, prawdziwą sztuką.

W nowym menu znajdziemy takie propozycje jak:

•    Troć wędrowna, kawior z jesiotra, kalafior, wędzone masło, szpinak, rybny veloute
•    Polędwica wołowa, boczniaki, brokuł, soczewica, foie gras, szalotka, potrójnie gotowane frytki
•    Comber z sarny, dynia, burak, marchewka, borowik, puree ziemniaczane

Rafał Borys

Rafał Borys to doświadczony Szef Kuchni i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, a następnie w Brasserie Roux, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux, który podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy. Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki. Obecnie wraz z grupą kucharzy tworzy perfekcyjną restaurację w Zamku Topacz, która nie ma sobie równych na całym
Dolnym Śląsku i śmiało rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom.

Restauracja w Zamku Topacz znalazła się w przewodniku kulinarnym „Gault & Millau Polska 2017”, otrzymując 13 punktów i 2 czapki.

Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.


***
O Zamku Topacz

Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w którym znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona  przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.


Źródło: 38PR.pl – 03.02.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji