Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Prezes spółki Froneri Polska odchodzi na...

Aktualności gastronomiczne


Prezes spółki Froneri Polska odchodzi na emeryturę


Dodano: 2017-02-10

Drukuj

Wyślij



Witold Michalik (fot. nestle.media.pl)


Witold Michalik, autor sukcesu biznesu lodowego Nestlé, po niespełna 25 latach odchodzi na emeryturę. Jego kariera w branży spożywczej rozpoczęła się w 1993 roku od Nestlé, gdzie piastował różne funkcje zarządcze. W ubiegłym roku stanął na czele FRONERI, spółki joint venture utworzonej na mocy porozumienia między Nestlé i Grupą R&R.

Witold Michalik rozpoczął pracę w Nestlé w 1993 roku obejmując stanowisko Supply Chain Managera, a dwa lata później – Eksport/ Import Managera. W latach 2000-2005 był szefem Nestlé na Kraje Bałtyckie, gdzie odpowiadał za stworzenie struktur firmy. Po powrocie do Polski w 2005 roku objął stanowisko Dyrektora HR i Komunikacji Nestlé Polska S.A. Od 2008 roku stanął na czele Działu Lodów i odpowiadał m.in. za rozwój obrotów w Regionie Europy Środkowo-Wschodniej. W 2014 roku powtórnie wprowadził markę Schöller na polski rynek.



Jako Dyrektor Działu Lodów w Nestlé znacząco przyczynił się do zwiększenia udziałów rynkowych wielu kultowych marek. To dzięki opracowanej przez niego strategii firma rok do roku zwiększała sprzedaż, czego dowodem jest ubiegłoroczne rekordowe lato i ogromna popularność lodów marki Kaktus – w 2016 roku sprzedano ich aż 40 mln sztuk! Biznes lodowy zarządzany przez Witolda Michalika był jednym z najbardziej dochodowych w całej Grupie Nestlé w Europie.

Wraz z utworzeniem Froneri, nowej globalnej spółki joint venture na rynku lodów i mrożonek w 2016 roku, Witold Michalik został jej prezesem w Polsce, z sukcesem przeprowadzając proces integracji. W związku z jego przejściem na emeryturę zarządzanie Froneri zostanie powierzone Zbigniewowi Dyśko, obecnemu szefowi Zielonej Budki.

***
O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 90 marek, w tym m.in.: Nescafē, Winiary, Gerber, Princessa, Kit Kat, Lion, Nesquik, Nałęczowianka oraz Purina. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 4500 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2015 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.


Źródło: Nestle.Media.pl – 09.02.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji