Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nestle redukuje zawartość cukru w swoich...

Aktualności gastronomiczne


Nestle redukuje zawartość cukru w swoich produktach


Dodano: 2017-02-27

Drukuj

Wyślij



Nestle reudkuje zawartość cukru w swoich produktach (fot. mestle.pl)


Nestlé ogłosiło swoje zobowiązanie redukcji cukru w swoich produktach o co najmniej 18 000 ton. Wskutek tego do 2020 roku asortyment produktów firmy w Europie będzie miał średnio o 5% mniej cukru niż obecnie. Nestlé chce wesprzeć Komisję Europejską i państwa członkowskie UE, które mają opracować do końca tego roku plany działania dotyczące ulepszenia produktów spożywczych. Deklaracja redukcji cukru jest częścią większego pakietu globalnych zobowiązań Nestlé, który zostanie ogłoszony już 7 marca br.

Podczas Konferencji Unii Europejskiej na temat otyłości wśród dzieci na Malcie, firma Nestlé zobowiązała się do redukcji cukru. W swoim przekazie, Marco Settembri, Wiceprezes Nestlé i Dyrektor na Europę, Bliski Wschód i Afrykę Północną, podkreślił znaczenie zdrowego żywienia: "Jeżeli jedna trzecia dzieci cierpi na nadwagę lub otyłość, to jest to dla nas wyraźny sygnał, że musimy zrobić coś więcej w celu ułatwienia im podejmowania odpowiednich wyborów żywieniowych i promowania aktywnego stylu życia.



Nestlé już od 15 lat nieprzerwanie inwestuje w udoskonalanie produktów, tak aby były zdrowsze i smaczniejsze, redukuje cukier, sól i tłuszcz, wzbogaca produkty w składniki odżywcze takie jak pełne ziarno. Na przykład w ciągu ostatnich trzech lat Nestlé zredukowało cukier w swoich produktach w Europie o 11 300 ton. Niedawno firma wprowadziła na rynek napój kakaowy NESQUIK zawierający zaledwie 3,4 gramów cukru na porcję, co stanowi prawie 70% cukru mniej, w porównaniu do standardowej wersji tego produktu! Ponadto firma ogłosiła, że znalazła sposób, jak zmienić strukturę cukru, tak aby zmniejszyć jego zawartość w czekoladzie przy jednoczesnym zachowaniu jej słodkiego smaku.

Do 2020 roku Nestlé planuje również zredukować zawartość cukru o 8% w batonie KitKat, a także zmniejszyć jego zawartość w płatkach śniadaniowych, kaszkach dla dzieci i gazowanych napojach owocowych.

Według Marco Settembri głównym wyzwaniem jest zaangażowanie całej branży, tak aby wspólnie zmienić preferencje konsumentów: "Produkty Nestlé stanowią zaledwie kilka procent towarów spożywczych znajdujących się na półkach sklepowych. Jeśli chcemy zmienić preferencje konsumentów, to cała branża, w tym producenci marek własnych, musi zaangażować się w te działania."

Komisja Europejska i państwa członkowskie zgodziły się do końca 2017 roku opracować lokalne plany działania w celu redukcji cukru dodawanego do produktów spożywczych. Poszczególne kraje UE są już w trakcie tworzenia własnych inicjatyw, ale celem Nestlé jest ściślejsza koordynacja tych działań przez Unię Europejską oraz dążenie do utworzenia polityki żywienia Unii Europejskiej. Takie zabiegi będą "stymulować innowacyjność i doprowadzą do stworzenia zdrowszej przyszłości dla Europy" – mówi Marco Settembri.

Więcej informacji:

    Zobowiązania Nestlé dotyczące odżywiania: http://www.nestle.com/csv/nutrition
    Naukowcy Nestlé odkryli, jak zmniejszyć zawartość cukru w czekoladzie, zachowując jej słodki smak: http://nestle.media.pl/pr/337248/naukowcy-nestle-odkryli-jak-zmniejszyc-zawartosc-cukru-w-czekoladzie-zachowujac-jej-slodki-smak

YouTube:

Przekaz Marco Settembri wyemitowany podczas Konferencji UE na temat otyłości wśród dzieci na Malcie (22.02.2017 r.): https://youtu.be/A1zhJ5lyAs0

Krótka wersja przekazu Marco Settembri’ego: https://youtu.be/taWnbHf4KRk


Źródło: Nestle.Media.pl - 23.02.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji