Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Aman Hotels & Resorts z nową koncepcją kulinarną

Aktualności gastronomiczne


Aman Hotels & Resorts z nową koncepcją kulinarną


Dodano: 2017-03-14

Drukuj

Wyślij



Nama w Amanpuri, Tajlandia


Grupa Aman Hotels and Resorts z siedzibą w Singapurze wprowadziła w życie nową koncepcję kulinarną - Nama, wykorzystującą tradycje kuchni japońskiej.

Nama – czytana odwrotnie jest po prostu nazwą grupy Aman, a w tłumaczeniu z japońskiego oznacza „coś surowego” – determinuje bardziej zdecydowane ukierunkowanie firmy w kierunku działalności gastronomicznej. Pierwszy lokal Nama zadebiutuje w Amanpuri, pierwszym obiekcie sieci Aman w tajlandzkim Phuket, natomiast już w przyszłym roku, koncepcja uruchomiona zostanie w kolejnych wybranych lokalizacjach, wykorzystując lokalne produkty i składniki.



Nama w Amanpuri oferować będzie rybę pochodzącą z japońskich rynków, w tym Tsukiji w Tokio, uzupełniającą codzienne połowy w lokalnych akwenach, wykorzystywane do przygotowywania świeżych, surowych potraw, dzielących menu z klasycznymi japońskimi przysmakami. Menu obejmujące potrawy sushi, nigiri sushi i sashimi dostępne jest wraz z takimi daniami, jak Kobe Gyu, japońskim Kobe Wagyu - stekiem grillowanym bezpośrednio na węglu drzewnym i podawanym z solą mineralną Moshio. Nadzór nad koncepcją kulinarną Nama sprawuje szef kuchni Keiji Matoba.

Na równi elegancka, jak i minimalistyczna japońska estetyka, obecna jest zarówno w prezentacji potraw, na wykonanej na zamówienie zastawie, jak i w uniformach pracowników Nama.

Składając hołd najstarszym tradycjom ceramicznym na świecie, mając na celu właściwe wyeksponowanie potraw, wykonana na zamówienie ceramiczna zastawa obejmuje naczynia bizen znane ze swej surowej i nieszkliwionej formy, shigaraki – wykorzystujące pochodzące z XVII wieku techniki szkliwienia i kolorowania charakterystycznych czerwonych produktów oraz wyroby oribe, wynalezione w Japonii w XVI wieku, z żywymi wzorami i zielonym szkliwem.

Kolejne lokale Nama znajdą się między innymi w Amanpulo na Filipinach i Amanjena w Maroku. W Amanjena, gdzie Nama wystartuje jeszcze w tym roku, restauracyjna oferta obejmować będzie dzikiego łososia i kurczaka, przygotowanych na autentycznym grillu robata.


Źródło: Aman Hotels & Resorts


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji