Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Podróż za jeden uśmiech / koktajl?

Aktualności gastronomiczne


Podróż za jeden uśmiech / koktajl?


Dodano: 2017-03-27

Drukuj

Wyślij



Polski Finał 2016


Pod koniec maja poznamy nazwisko polskiego reprezentanta w globalnym finale konkursu barmańskiego World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Meksyku. Trzydziestkę krajowych półfinalistów wyłoniło międzynarodowe jury, na podstawie nadesłanych receptur koktajli. Przedstawiamy sylwetki 30 polskich mistrzów miksologii 2017 roku.

Największe barmańskie talenty pracują obecnie w Gdańsku, Gliwicach, Krośnie, Krakowie, Łodzi, Osieku, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. Biorąc pod uwagę skład półfinałowej trzydziestki, zapowiada się wielkie starcie ekip z Gdańska, Krakowa i Warszawy.



W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów World Class Competition. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class Competition w Meksyku poznamy pod koniec maja.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.

Przedstawiamy sylwetki barmanów z Top 30:

Arkadiusz Białkowski
Lat 27, za barem od 6 lat
Pochodzi z Grójca, pracuje w Hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport. Jest magistrem turystyki i rekreacji warszawskiej AWF. Gdy z powodów zdrowotnych zrezygnował z kariery piłkarskiej, trafił do Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie. Realizuje się jako miksolog, ale potrafi także zachwycić w sztuce flair. W World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Karim Bibars
Lat 28, za barem od 8 lat
Urodził się w Wiedniu, aktualnie kieruje warszawskim lokalem Charlie. Absolwent Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie, dziś dzieli się w niej swoją wiedzą z kolejnymi adeptami sztuki barmańskiej. Szlify w zawodzie zdobywał w krakowskich, a potem stołecznych lokalach. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Marek Bilski
Lat 24, za barem od 6 lat
Pochodzi ze Skierniewic, pracuje w WhiskyBar 88 w Poznaniu. Od dziecka chciał zostać kucharzem lub cukiernikiem, a zawód barmana wybrał ze względu na możliwość kontaktu z ludźmi. Po technikum gastronomicznym ukończył więc kurs w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Przemek Bocian
Lat 30, za barem od 8 lat
Urodził się i pracuje w Warszawie, obecnie reprezentuje lokal Kita Koguta. Zanim rozpoczął pracę w zawodzie, ukończył warszawską Międzynarodową Szkołę Barmanów i Sommelierów. Później przez 2 lata był też jej wykładowcą i współtwórcą programu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Piotr Borzym
Lat 24, za barem od 3 lat
Pochodzi z Zielonej Góry, jest szefem baru w lokalu Piwna 47 Food&Wine Bar w Gdańsku. Z wykształcenia jest ekonomistą. Zanim został barmanem, pracował jako barista i kelner. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Krzysztof Ciemiera
Lat 31, za barem od 6 lat
Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w alter MOLO w Osieku. Barmaństwo to dla niego ogromna pasja i sposób na życie. Jest samoukiem, który szlify zawodowe zdobywa w codziennej pracy, a także uczestnicząc w licznych konkursach, z których zawsze przywozi bagaż wiedzy i inspiracji. W poprzedniej edycji World Class Poland reprezentował barwy Oświęcimia.

Karolina Gucwa
Lat 21, za barem od 1,5 roku
Pochodzi z Nowego Sącza, pracuje w lokalu Scandale Royal w Krakowie. Przyjechała do Krakowa, by studiować górnictwo i geologię, ale postanowiła zostać barmanką. Ukończyła kurs w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Krakowie. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30.

Sara E. Hamadyk
Lat 25, za barem od 3 lat
Pochodzi ze Świnoujścia, pracuje w Bibenda Bar & Restaurant w Warszawie. Posiadaczka międzynarodowego certyfikatu Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów, szlify w zawodzie zdobywała w lokalach w Poznaniu. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30.

Paweł Hyba
Lat 26, za barem od 6 lat
Pochodzi z Tychów, a od ponad 2 lat jest szefem baru w warszawskim lokalu Pies Czy Suka. Technik teleinformatyk, który zakochał się w miksologii. Określa siebie mianem samouka, nieustannie poszukującego wiedzy i inspiracji. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Bartosz Jankowski
Lat 25, za barem od roku
Urodził się i pracuje we Wrocławiu. Inżynier mechatronik, który obecnie studiuje grafikę. Jego kreatywność oraz potencjał dostrzegł szef baru Heca i zainspirował do miksologicznych poszukiwań. Aktualnie rozpoczyna pracę we wrocławskim Vertigo Jazz Club i po raz pierwszy próbuje swoich sił w konkursie World Class Poland.

Karol Jarosz
Lat 26, za barem od 7 lat
Pochodzi z Brzozowa, pracuje w barze Hotelu Nafta w Krośnie. Barmaństwo to jego zawód i hobby. Ukończył technikum o tym profilu oraz kilka kursów i już w trakcie nauki szlifował umiejętności, uczestnicząc w zawodach barmanów. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Krzysztof Kalita
Lat 29, za barem od 5 lat
Pochodzi z Dębicy, pracuje w pubie Kraina Szeptów w Krakowie. Zaskoczony propozycją pracy jako barman, podjął wyzwanie i szybko zakochał się w tym zawodzie. Jako samouk, z wielką pasją do smaków i umilania ludziom czasu, zgłębia wiedzę, poszukuje inspiracji i eksperymentuje. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Sara Kowalczyk
Lat 25, za barem od 4 lat
Pochodzi z Jasła, pracuje w lokalu Z Ust Do Ust w Krakowie. Jest magistrem turystyki i rekreacji. Dorywczą pracę jako barmanka w czasie studiów zamieniła w zawód i pasję. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30.

Marcin Kruk
Lat 27, za barem od 7 lat
Urodził się i pracuje w Warszawie, obecnie reprezentuje lokal Kita Koguta. Ukończył kurs w Poznańskiej Akademii Barmanów. Doświadczenie barmańskie zdobywał w warszawskich lokalach oraz w koktajl barze w Yorku, w Anglii. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Janusz Lemiesz
Lat 26, za barem od 6 lat
Pochodzi z Łodzi, pracuje w warszawskim Barze Koszyki. Choć zarzeka się, że sztuką barmańską przez duże „S” zajmuje się od niedawna, ma na swoim koncie pracę w kilku lokalach oraz jeszcze więcej szkoleń i konkursów. Jest wykładowcą w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie. W World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Dawid Łukowski
Lat 31, za barem od 5 lat
Pochodzi z Gdyni, pracuje w lokalu Stary Maneż w Gdańsku. Z wykształcenia jest kucharzem i handlowcem. Zanim został barmanem, pracował jako DJ. W półfinale World Class Poland znalazł się po raz pierwszy.

Jakub Magnuszewski
Lat 28, za barem od 9 lat
Urodził się i pracuje w Warszawie, obecnie reprezentuje lokal 6 Cocktails. Z gastronomią związany jest od momentu rozpoczęcia studiów ekonomicznych. W 2008 r. ukończył szkolenie barmańskie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Warszawie, by zostać w niej wreszcie trenerem. Wykłada też w Bar Work Academy. W World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Dominik Mazur
Lat 25, za barem od 6 lat
Pochodzi z Gdańska, pracuje w warszawskim barze Charlie. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Revolution Vodka Bar w Londynie. Doświadczenie barmańskie zdobywał też w stołecznych lokalach. Choć z gastronomią związany jest „od zawsze”, nieustannie poszukuje inspiracji smakowych oraz uczestniczy w kolejnych warsztatach i degustacjach. W World Class Poland startuje po raz drugi, w poprzedniej edycji zajął 5. miejsce.

Emil Oponowicz
Lat 29, za barem od 10 lat
Pochodzi z Lublina. Jest współtwórcą warszawskiego koktajl baru Woda Ognista. Doświadczenie barmańskie zdobywał w lubelskich i stołecznych lokalach, a także w The Hide Bar w Londynie. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Patryk Orzechowicz
Lat 27, za barem od 6 lat
Pochodzi z Jasła, pracuje w barze Augusta w Krakowie. Swoich sił jako barman spróbował w czasie studiów, w klubach studenckich, a następnie ukończył kurs w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Krakowie. Zaskakuje gości nie tylko smakiem koktajli, ale także pokazami flair. W konkursie World Class Poland startuje pierwszy raz.

Marcin Pieniążek
Lat 31, za barem od 13 lat
Pochodzi z Krakowa i pracuje w krakowskim Le Scandale Garden. W barmaństwie jest samoukiem, który pracę tymczasową zamienił w zawód i pasję, a miksologiczne horyzonty poszerza m.in. uczestnicząc w konkursach. Do półfinału World Class Poland zakwalifikował się po raz drugi.

Mateusz Pogoda
Lat 26, za barem od 7 lat
Pochodzi z Wałbrzycha, pracuje w Mardi Gras Cocktail Bar & Club w Gliwicach. Z wykształcenia jest technikiem-kelnerem. Miksologii uczył się w technikum, a także podróżując i uczestnicząc w konkursach barmańskich. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Arkadiusz Prunesti
Lat 24, za barem od 4 lat
Pochodzi z Goleniowa, pracuje w lokalu Susznia w poznańskim Hotelu Blow Up Hall 5050. Inżynier ze specjalizacją w zarządzaniu jakością żywności, po ukończeniu kursu barmańskiego pierwsze kroki w zawodzie stawiał w koktajl barze na Majorce, następnie pracował w poznańskich lokalach. W konkursie World Class Poland startuje po raz trzeci, w dwóch poprzednich edycjach dotarł do finałowej dwunastki.

Andrzej Rachwalski
Lat 32, za barem od 12 lat
Pochodzi z Krakowa i pracuje w krakowskim lokalu Z Ust Do Ust. Barman z wykształcenia i zamiłowania, a do tego chodząca encyklopedia zapomnianych receptur, babcinych syropów i technologii produkcji polskiej wódki. Współtworzy inicjatywę ‘From Poland With Love’, która promuje możliwości polskich produktów w barowym świecie. Na koncie ma wygrane w krajowych i międzynarodowych konkursach, a w World Class Poland startuje pierwszy raz.

Grzegorz Rathnau
Lat 28, za barem od 10 lat
Pochodzi z Pucka, pracuje w lokalu Flisak 76' w Gdańsku, który został nagrodzony tytułem Bar Roku 2016. Z wykształcenia jest technikiem-hotelarzem. W World Class Poland startuje po raz pierwszy, a w ubiegłorocznej edycji konkursu do ścisłego finału dotarł jego brat-bliźniak, Krzysztof.

Michał Stasiak
Lat 26, za barem od 5 lat
Pochodzi z Konina, pracuje w krakowskim Baroque cocktails and music. Planował zostać fizjoterapeutą, ale praca dorywcza za barem w rodzinnym pubie wciągnęła go na dobre. Fachu uczył się od bardziej doświadczonych barmanów, z którymi współpracował w różnych miejscach w całej Polsce. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Aleksander Szota
Lat 24, za barem od 2 lat
Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w lokalu Mercy Brown w Krakowie. Z wykształcenia jest ratownikiem medycznym, ale miksologia fascynowała go „od zawsze”. Po przejechaniu tysięcy kilometrów przez Europę jako kierowca, postanowił spełnić marzenie o pracy barmana, w której szczególnie ceni kontakt z ludźmi. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.

Bartłomiej Wójcik
Lat 35, za barem od 3 lat
Pochodzi z Gubina, pracuje w Restauracji Gronowalski w Łodzi. Z wykształcenia jest fotografem, a w zawodzie barmana – pasjonatem i samoukiem. Umiejętności pogłębia m.in. obserwując mistrzów miksologii z kraju i zagranicy oraz uczestnicząc w konkursach. W World Class Poland swoich sił próbuje już po raz trzeci – poprzednio dwukrotnie dotarł do finałowej dwunastki.

Patryk Zmuda Trzebiatowski
Lat 26, za barem od 5 lat
Pochodzi z Borowego Młyna, pracuje w lokalu Cooltura Chmielna 101 w Gdańsku. Jako zawód podaje: „barman z powołania”. Zaczynał od promowania baru i przysłowiowego „zmywaka”, by rozkochać się w kreowaniu smaków i bezpośrednim kontakcie z gośćmi. World Class Poland 2017 to jego pierwszy start w konkursie barmańskim.

Tomasz Źródłowski
Lat 26, za barem od 4 lat
Pochodzi z Żywca, a obecnie pracuje w krakowskim Mercy Brown. Studiował stosunki międzynarodowe, ale praca „po godzinach” jako barman pochłonęła go bez reszty. W konkursie World Class Poland swoich sił próbuje już po raz trzeci. W ubiegłym roku był o włos od zwycięstwa i biletu na światowe zawody, bo w finałowej klasyfikacji zajął drugą lokatę.

DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

DIAGEO RESERVE
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka DIAGEO RESERVE WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.



Źródło: HelloPR.pl - 23.03.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji