Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Wołowina marmurkowata w Makro Polska

Aktualności gastronomiczne


Wołowina marmurkowata w Makro Polska


Dodano: 2017-07-18

Drukuj

Wyślij



Wolowina marmurkowata (fot. makro.pl)


Sieć hurtowni Makro Polska oferuje wysokiej jakości mięso wołowe, w tym wołowinę marmurkowatą. To specjalnie wyselekcjonowany surowiec o wysokiej zawartości tłuszczu międzymięśniowego, którego nitki tworzą charakterystyczną marmurkową strukturę.

Wołowina marmurkowata przez niektórych uznawana jest za najlepsze mięso świata. Wyróżnia się ona specyficzną i intensywną marmurkową strukturą, którą tworzą drobne nitki tłuszczu międzymięśniowego. Dzięki temu mięso stanowi źródło wielu cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy równoczesnej niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy ograniczać w diecie. Wołowina marmurkowata jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że mimo obróbki termicznej mięso zachowuje soczystość, łagodny smak, kruchość i delikatną teksturę.



Mięso pochodzi od ras bydła – na przykład Angus czy Wagyu – które wykazują dużo wyższy od innych ras wskaźnik marmurkowatości. Na marmurkowatość ma wpływ również płeć (jałówki i kastrowane byki mają wyższy stopień marmurkowatości niż młode niekastrowane byki), wiek (najlepsze efekty osiągane są w wieku 2,5 – 3,5 lat) oraz pasza (wyższy stopień marmurkowatości zapewnia treściwa pasza zawierająca ziarna zbóż, takie jak jęczmień czy kukurydza).

Ze względu na ograniczoną hodowlę bydła o wysokim wskaźniku marmurkowatości, wołowina ta nie jest w Polsce produktem powszechnie dostępnym. Jednak w hurtowniach Makro Polska można dostać ją w postaci antrykotu, rostbefu czy krzyżowej wołowej (bez kości) marek takich, jak m.in. ABP, Sokołów, Biernacki czy Swaegers.


Źródło: Makro.pl – 17.07.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji