Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Jedz zdrowo | Aktualności gastronomiczne
Jedz zdrowo
|
Pijalnia wód mineralnych w centrum Parku Zdrojowego w Kudowie Zdroju (fot. zuk-sa.pl)
|
Dzięki temu, że gotowanie stało się tak modne, nawet najmłodsze dzieci chętni zagłębiają się w tajniki komponowania zdrowych i smacznych potraw. W Szpitalu Uzdrowiskowym dla Dzieci „Jagusia” w Kudowie Zdroju już po raz drugi odbyły się warsztaty kulinarne dla małych kuracjuszy.
W zajęciach „Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania” wzięli udział zarówno nastoletni pacjenci jak i kilkuletnie dzieci. Wspólne gotowanie miało uczestników nauczyć zdrowego stylu odżywiania opartego na zbilansowanej diecie, odpowiednim doborze produktów i umiejętności ich komponowania.
Młodzi kucharze dowiedzieli się jak zdrowe jedzenie wpływa na wzrost odporności organizmu oraz poprawia samopoczucie, koncentrację i pamięć a także motywuje do działania. Dzieci uczyły się nie tylko właściwego komponowania posiłków, ale także ich atrakcyjnego podawania na talerzu. Młodzi adepci sztuki kulinarnej własnoręcznie przygotowali smaczne i zdrowe drugie śniadanie, danie obiadowe oraz podwieczorek.
Przebojem warsztatów stał się tostowany plaster pomidora z oliwą koperkową, skórką cytrynową z ogórkowo-rzodkiewkowo- jogurtowym winegretem z sałatą masłową i pestkami prażonego słonecznika. Uznanie wzbudził także krem pomidorowy z pachnącą czosnkiem chmurką śmietanową, tartą skórką pomarańczową, oliwą i aromatycznymi ziołami oraz buraczane bliny z dżemem pomidorowym. Nie zabrakło amatorów maślanej prażonej kaszy jaglanej doprawionej młodą gruszką, delikatnie zblanszowaną cukinią w towarzystwie aromatycznej mięty i ogrodowej rzodkiewki. Komponując dania, mali kuracjusze nauczyli się jak przygotowywać nisko kaloryczne posiłki przy wykorzystaniu owoców i warzyw sezonowych.
Kulinarne zmagania okazały się być wyśmienitą zabawą, szczególnie dla najmłodszych, którzy gotowali z ogromnym zapałem i pasją. Były one przeplatane ciekawymi opowieściami o kuchniach świata - uczestnicy dowiedzieli się skąd pochodzi tak modny ostatnio hummus i jak go samodzielnie przyrządzić. Młodzi kucharze poznali nowe smaki, aromatyczne przyprawy i zioła. Warsztatom towarzyszyły liczne konkursy z nagrodami. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją dań, na którą zaproszeni byli również rodzice towarzyszący dzieciakom podczas kuracji, nauczyciele, opiekunowie, pielęgniarki i lekarze zatrudnieni w ośrodku. Wszystkie przepisy, wykorzystywane podczas warsztatów publikowane są na fan page’u Szpitala Uzdrowiskowego „Jagusia”. Zachęcamy do ich wypróbowania.
Warsztaty poprowadził Arkadiusz Kruszik, jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Kulinarne odkrycie roku ( 2011) miesięcznika „Kuchnia”, który szkolił się pod "okiem" szefa kuchni - Thierry Finet (2 gwiazdki Michelin). Laureat i uczestnik licznych konkursów kulinarnych w Polsce i na świecie - Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego w Stambule, NORGE & Food Service Chefs’ Competition, L’Art de la cuisine Martell w Zamku Ryn i wielu innych. Dziś związany jest z restauracją Dinette – jedną z kulinarnych wizytówek Wrocławia. Tegoroczny zwycięzca prestiżowego konkursu na najlepszy deser w Polsce, Sweet Expo 2017.
Kolejne warsztaty kulinarne zaplanowane zostały na drugą połowę lipca. Zachęceni tak żywym odzewem planujemy również w niedalekiej przyszłości zorganizować dla najmłodszych także spotkania z aktywnością fizyczną.
Źródło: Uzdrowiska-PGU.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |