Piątek 26 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Jedz zdrowo

Aktualności gastronomiczne


Jedz zdrowo


Dodano: 2017-07-20

Drukuj

Wyślij



Pijalnia wód mineralnych w centrum Parku Zdrojowego w Kudowie Zdroju (fot. zuk-sa.pl)


Dzięki temu, że gotowanie stało się tak modne, nawet najmłodsze dzieci chętni zagłębiają się w tajniki komponowania zdrowych i smacznych potraw. W Szpitalu Uzdrowiskowym dla Dzieci „Jagusia” w Kudowie Zdroju już po raz drugi odbyły się warsztaty kulinarne dla małych kuracjuszy.

W zajęciach „Zostań ambasadorem zdrowego odżywiania” wzięli udział zarówno nastoletni pacjenci jak i kilkuletnie dzieci. Wspólne gotowanie miało uczestników nauczyć zdrowego stylu odżywiania opartego na zbilansowanej diecie, odpowiednim doborze produktów i umiejętności ich komponowania.



Młodzi kucharze dowiedzieli się jak zdrowe jedzenie wpływa na wzrost odporności organizmu oraz poprawia samopoczucie, koncentrację i pamięć a także motywuje do działania. Dzieci uczyły się nie tylko właściwego komponowania posiłków, ale także ich atrakcyjnego podawania na talerzu. Młodzi adepci sztuki kulinarnej własnoręcznie przygotowali smaczne i zdrowe drugie śniadanie, danie obiadowe oraz podwieczorek.

 Przebojem warsztatów stał się tostowany plaster pomidora z oliwą koperkową, skórką cytrynową z ogórkowo-rzodkiewkowo- jogurtowym winegretem z sałatą masłową i pestkami prażonego słonecznika. Uznanie wzbudził także krem pomidorowy z pachnącą czosnkiem chmurką śmietanową, tartą skórką pomarańczową,   oliwą  i  aromatycznymi ziołami oraz buraczane bliny z dżemem pomidorowym.  Nie zabrakło amatorów maślanej prażonej kaszy jaglanej doprawionej młodą gruszką, delikatnie zblanszowaną cukinią  w towarzystwie aromatycznej mięty i ogrodowej rzodkiewki. Komponując dania, mali kuracjusze nauczyli się jak przygotowywać nisko kaloryczne posiłki przy wykorzystaniu owoców i warzyw sezonowych.

Kulinarne zmagania okazały się być wyśmienitą zabawą, szczególnie dla najmłodszych, którzy gotowali z ogromnym zapałem i pasją. Były one przeplatane ciekawymi opowieściami o kuchniach świata - uczestnicy dowiedzieli się skąd pochodzi tak modny ostatnio hummus i jak go samodzielnie  przyrządzić. Młodzi kucharze poznali nowe smaki, aromatyczne przyprawy i zioła. Warsztatom towarzyszyły liczne konkursy z nagrodami.  Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją dań, na którą zaproszeni byli również rodzice towarzyszący dzieciakom podczas kuracji, nauczyciele, opiekunowie, pielęgniarki i lekarze zatrudnieni w ośrodku. Wszystkie przepisy, wykorzystywane podczas warsztatów publikowane są na fan page’u Szpitala Uzdrowiskowego „Jagusia”. Zachęcamy do ich wypróbowania.

Warsztaty poprowadził Arkadiusz Kruszik, jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Kulinarne odkrycie roku ( 2011) miesięcznika  „Kuchnia”, który szkolił się pod "okiem" szefa kuchni - Thierry Finet (2 gwiazdki Michelin). Laureat i uczestnik licznych konkursów kulinarnych w Polsce i na świecie - Międzynarodowego Festiwalu Gastronomicznego w Stambule, NORGE & Food Service Chefs’ Competition, L’Art de la cuisine Martell w Zamku Ryn i wielu innych. Dziś związany jest  z restauracją Dinette – jedną z kulinarnych wizytówek Wrocławia. Tegoroczny zwycięzca prestiżowego konkursu na najlepszy deser w Polsce, Sweet Expo 2017.

Kolejne warsztaty kulinarne zaplanowane zostały na drugą połowę lipca. Zachęceni tak żywym odzewem planujemy również w niedalekiej przyszłości zorganizować dla najmłodszych także spotkania z aktywnością fizyczną.


Źródło: Uzdrowiska-PGU.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji