Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Poznaliśmy laureatów Festiwalu Dziedzictwa... | Aktualności gastronomiczne
Poznaliśmy laureatów Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla
|
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego w Olsztynie (fot. warmia.mazury.pl
|
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, który odbył się na olsztyńskim zamku, to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem była promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.
Region warmińsko-mazurski posiada w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności, co podnosi konkurencyjność regionu i atrakcyjność turystyczną.
W minioną sobotę na dziedzińcu zamku w Olsztynie odbyły się pokazy kulinarne, połączone z degustacją potraw regionalnych. Był barszcz, babka ziemniaczana oraz zupa szczawiowa z pokrzywą i ze skwarkami w wykonaniu podmiotów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pokazom kulinarnym na zamkowym dziedzińcu towarzyszyły prelekcje na temat wyrobów wędliniarskich, produktów z mleka koziego, pączków oraz lodów naturalnych. Podczas imprezy można było nabyć na kiermaszu regionalne produkty żywnościow e, w tym: sery z mleka koziego, tradycyjne wędliny,miody, pieczywo, musztardy, zioła oraz herbaty.
W trakcie festiwalu odbył się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Komisje konkursowe dokonały wyboru najlepszego regionalnego produktu i potrawy.
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego w Olsztynie (fot. warmia.mazury.pl Konkurs „Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy” podzielony został, zgodnie z regulaminem, na następujące kategorie: I. Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego II. Produkt regionalny pochodzenia roślinnego III. Napoje regionalne IV. Inne produkty regionalne.
W kategorii „Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego” uznanie jurorów i tym samym I miejsca zdobyły produkty: - „Polędwica w rozmarynie”, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna; - „Szynka wołowa wędzona”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra; - „Miód wielokwiatowy”, Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie, Nowa Wieś Reszelska, Bisztynek; - „Miód lipowy”, Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa; - „Miód leśny”, Pasieka Jabłońscy z Łąkorza; - „Miód wielokwiatowy”, Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun z Olsztyna. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego I miejsce otrzymał „Chleb żytni orkiszowy z kminkiem” z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska - Piekarnia Dźwierzuty. Wyróżnienie otrzymał „Ocet cydrowy ekologiczny” z Wytwórni Octu i Musztardy OCTIM z Olsztynka.
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego w Olsztynie (fot. warmia.mazury.pl W kategorii napojów regionalnych I nagrody przyznano: - „The Langlander Single Malt Polish Whisky”, Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo - Miód pitny półtorak „Nicolaus Copernicus”, Wytwórnia Win i Miodów Pitnych ALMES, Nidzica Wyróżnienia otrzymali: Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich za „Miód pitny Czwórniak Wileńskiego” oraz Pasieka Ranczo w Kaczej Dolinie za „Niedźwiedziówkę”.
W kategorii Inne produkty regionalne I nagrodę przyznano „Musztardzie sarepskiej z linii musztard mazurskich”, Wytwórnia Octu i Musztardy OCTIM z Olsztynka.
Nominacje do nagrody „Perła 2017” w kategorii produkt otrzymali: - „Kiełbasa kasztelana” – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra; - „Udziec z dzika” – Zakład Masarski Zbigniew Rolka, Małdyty; - „Ocet jabłkowy z linii Ocet z Olsztynka”, OCTIM, Olsztynek; - „Chleb żytni staropolski z pestkami dyni” – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty; - Miód pitny „Dwójniak Nidzicki” – Wytwórnia Win i Miodów Pitnych ALMES, Nidzica; - Bairille Honey Distillate, Mazurskie Miody Bogdan Piasecki, Tomaszkowo.
W części gastronomicznej do konkursu przystąpiło 5 ekip. Laureaci konkursu na najlepszą potrawę regionalną: I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego zdobył Gościniec Ryński Młyn za: „Szczawiową z pokrzywą i skwarkami” oraz „Bliny z maczanką i grzybami wszelakimi”, II miejsce otrzymał Obiekt Turystyki Wiejskiej Siedlisko na Półwyspie z Wierzby k. Rucianego Nidy za „Zalewajkę z Mazurskiego Siedliska” oraz „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku”, Na miejscu III uplasowała się załoga reprezentująca restaurację Cudne Manowce z Olsztyna, która podczas konkursu przygotowała – „Karmuszkę” oraz „Gołąbki ze szczupakiem zawijane w liście nasturcji, sos kaparowo-porowy ze ślimakami, podane na farszynkach”. Wyróżnione zostały 2 obiekty – Gospoda Sajmino z Ostródy za „Chłodnik” i „Placki ziemniaczane z sosem borowikowym” oraz Uroczysko Deresze za zupę „Warmińska Muza” i danie główne „Warmiński Kawior”.
Nominację do Perły 2017 w kategorii potrawy regionalne zdobyły 2 potrawy: „Karmuszka” Cudnych Manowców oraz „Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku” z Siedliska na Półwyspie.
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 22.08.2017
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |