Piątek 26 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Czy bliski wschód jest bliski polskiej kuchni?

Aktualności gastronomiczne


Czy bliski wschód jest bliski polskiej kuchni?


Dodano: 2017-12-05

Drukuj

Wyślij



Faszerowane liście winogron (fot. facebook.com - assia.othman)


Bliskowschodnie dania to nie tylko kebab, hummus i falafel. To znacznie szerszy wachlarz potraw, które mogłyby odnaleźć się dobrze na polskim stole, nawet w zbliżającym się okresie Świąt. Kuchnia arabska słynie z przypraw i kolorów, które zamienią świąteczne spotkanie w coś niebanalnego i niezapomnianego.

Kuchnia arabska to głównie mięso wołowe, baranie, drób i ryby, co wynika w dużej mierze z przekonań religijnych. Jako dodatek do dań podaje się ryż lub kaszę kuskus i bulgur. Wiele z potraw mięsnych jest grillowanych np. w postaci szaszłyków lub podawanych w sosie. Wykorzystuje się szczególnie warzywa strączkowe, jak np. bakłażany, które często poddaje się grillowaniu i wypełnia farszem. Można z nim podać pitę lub specjalnie przygotowane ciasto. Kuchnia opiera się na mieszankach przypraw, bez których nie byłaby taka wyjątkowa. To one stanowią o ostatecznym aromacie. Stosowane są głównie przyprawy korzenne jak cynamon, kardamon, anyż gwiazdkowy i ziele angielskie.



Daniem zbliżonym do tego, co znamy z kuchni polskiej, jest Jebra, czyli faszerowane liście winogron. Farsz jest niemal identyczny jak w gołąbkach, ponieważ składa się ze smażonego mielonego mięsa z cebulą, ryżu i przypraw. Jeśli chcemy wykonać takie danie, najlepiej doprawić je mieszanką przypraw, w której skład wchodzi kolendra, biały pieprz, zielony kardamon, cynamon, goździk, gałka muszkatołowa, suszone limonki, pieprz Aleppo, koper włoski, imbir, liść laurowy i kminek. Farszem może być również mieszanka podduszonych i przyprawionych warzyw. Wykonanie tego dania jest bardzo łatwe, jedynie zawijanie może przysporzyć odrobinę problemu. Faszerowane liście winogron to przysmak, który może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kuchnia arabska to również pieczone pierożki Sambousek. Tradycyjnie podaje się je wypełnione mięsnym farszem, ale można je także nadziać szpinakiem lub innymi składnikami, aby dostosować danie do potrzeb Wigilijnego stołu. Najważniejsze jest ciasto na bazie drożdży, które należy rozrobić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Gdy drożdże wyrosną, trzeba dodać je do margaryny z mąką, jajkami oraz solą. Ciasto następnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy jest już gotowe, należy odkroić kawałek, rozwałkować i wykroić formę. W środek nałożyć farsz i dobrze skleić ze sobą brzegi, formując pierożek.

Jeśli chodzi o samą tradycję, Polacy mają wiele wspólnego z krajami bliskiego wschodu, ponieważ tak samo ważne jest dla nas spotkanie w rodzinnym gronie podczas Świąt i kosztowanie przygotowanych potraw. Lubimy długo biesiadować, spożywając kolejne dania, których zarówno na stole arabskim jak i polskim nigdy nie braknie.

Autorem komentarza jest Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu Harbi Meat.


***
Harbi Meat
to produkcja, ale też sprzedaż hurtowa i dystrybucja mięsa halal dla odbiorców na terenie Warszawy, a także ceniony przez Klientów sklep mięsny online. Klientami sieci dystrybucyjnej są restauracje, lokale gastronomiczne i sklepy detaliczne. Harbi Meat oferuje najwyższej klasy mięso halal: zawsze świeżą i zdrową wołowinę, baraninę, cielęcinę, jagnięcinę oraz drób. Doskonali fachowcy oraz stosowanie nowoczesnych technologii i urządzeń, pozwala stale utrzymywać wysoki poziom produktów. To wszystko sprawia, że na stoły Klientów trafiają potrawy z mięsem halal najwyższej jakości. A to w każdej kuchni liczy się najbardziej.


Źródło: CorePR.pl – 01.12.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji