Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Ujawniono szwindle kucharzy najdroższego hotelu... | Aktualności hotelarskie ze świata
Ujawniono szwindle kucharzy najdroższego hotelu świata
|
Hotel Burj Al Arab w Dubaju (fot. luxurygods.pl)
|
Kucharze hotelu Burj Al Arab, uznawanego za najdroższy hotel na świecie, usłyszeli szereg zarzutów związanych z funkcjonowaniem hotelowej kuchni i służb aprowizacyjnych. Oskarżeni zostali m.in. o branie łapówek od dostawców i używanie mrożonych produktów jako świeżych w trakcie przygotowywania posiłków – czytamy w portalu TVN24.pl
Według relacji portalu Arabian Business, szef kuchni i pracownik kuchni hotelu Burj Al Arab w Dubaju zostali oskarżeni o przyjęcie łapówek w wysokości 250 tys. dolarów w zamian za kupowanie żywności po zawyżonych cenach od czterech dostawców, fałszowanie dokumentacji zaopatrzeniowej. stosowanie mrożonych produktów do przygotowywania posiłków sporządzanych rzekomo z produktów świeżych.
Nieuczciwy proceder trwał stosunkowo długo, bo już od kwietnia 2008 roku. Nieuczciwe praktyki wyszły na jaw podczas hotelowej kontroli zarządzonej przez kierownictwo zaniepokojone wysokimi rachunkami.
Hotel Burj Al Arab jest jednym z najbardziej luksusowych hoteli na świecie. Do dyspozycji gości przeznaczono 202 apartamenty o powierzchni od 169 do 780 metrów kwadratowych. W hotelu znajduje się m.in. kilkanaście restauracji, platforma widokowa, dwie wielkopowierzchniowe pływalnie, dwa głębokie baseny do nurkowania, a także muzeum, lądowisko dla śmigłowców oraz kilkupiętrowe akwarium z żywą rafą koralową.
Każdy z gości ma do dyspozycji przez 24 godziny na dobę osobistego kamerdynera. Ponadto goście mogą sobie zażyczyć własnego kucharza, dodatkową ochronę i rolls-royce'a wraz z kierowcą.
Źródło: TVN24.pl za Arabian Business - 09.01.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |