Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Kolejne luksusowe hotele eliminują dania z płetw...

Aktualności hotelarskie ze świata


Kolejne luksusowe hotele eliminują dania z płetw rekina w swym jadłospisie


Dodano: 2013-01-02

Drukuj

Wyślij



Projekt - Shark Fin Free - obejmuje coraz więcej chińskich hoteli


Około sześciu procent luksusowych hoteli znajdujących się w trzech głównych miastach Chin przestało serwować dania z płetw rekina, wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w tym zakresie.

Chociaż kontrowersyjny delikates pozostaje  w menu w większości hoteli, to pro-ekologiczna Green Beagle Environment Institute pozarządowa organizacja z siedzibą w Pekinie, która była głównym sponsorem badań, stwierdziła iż wyniki są zachęcające i odzwierciedlają rosnącą świadomość tego problemu.

Badanie zostało przeprowadzone w Pekinie, Shenzhen w prowincji Guangdong i Fuzhou w prowincji Fujian, wybranymi jako reprezentatywne miasta, odpowiednie dla zgromadzenia podstawowych danych o konsumpcji płetw rekina w tym kraju. W Pekinie, badaniem objęto 132 hotele, które uczestniczyły w ankiecie telefonicznej, w okresie pomiędzy 20 listopada a 12 grudnia, 2012 roku. Spośród nich tylko 12 hoteli, 9 procent, odpowiedziało, że nie mają w swojej ofercie dań z płetw rekina.

W podobnych badaniach przeprowadzonych rok temu na grupie 131 pekińskich hoteli znalazł się tylko jeden hotel, który nie serwował takich dań, powiedziała Wang Xue, główna koordynatorka badań.



W Shenzhen, cztery z 85 pięciu cztero- i pięciogwiazdkowych, przebadanych hoteli nie podawało potraw z płetw rekina, co stanowi około 5 procent ogółu hoteli. W Fuzhou, tylko jeden na 40 przebadanych obiektów nie proponował takiej usługi.

Średnio około 6,61 procent hoteli w tych trzech miastach nie podaje jedzenia przygotowywanego na bazie płetw rekina. "Badanie uświadomiło nam, że przed nami jest jeszcze długa droga do usunięcia rekina z menu chińskich hoteli, ale poprawa sytuacji w Pekinie jest zachęcająca", powiedziała Wang Xue. "Stwierdziliśmy, że więcej hoteli i restauracji było chętnych w ciągu ubiegłego roku do podjęcia działań w tym zakresie."

W projekcie „Hoteli wolnych od dań z płetw rekina”, bardziej aktywne są obiekty międzynarodowych sieci, takie jak Shangri-La, Peninsula, JW Marriott, Accor i hotele Starwooda, które zadeklarowały, że nie będą proponować takiej oferty.


Komentarze:

Sieć delikatesów Fauchon otworzy swój pierwszy hotel w Paryżu ...więcej»

Rotana podpisuje umowy na zarządzanie hotelami w Dubaju i Sarajewie ...więcej»

Radisson Blu melduje się w belgijskiej Brugii – Wenecji Północy ...więcej»

Bless Collection Hotels - nowa marka hiszpańskiej Palladium Hotel Group ...więcej»

Radisson Collection wita w swoim portfelu historyczny gruziński obiekt w Tsinandali ...więcej»

Jak perfekcyjnie przygotować łóżko – Konkurs housekeepingu 2011 na słanie łóżek ...więcej»

Szanghaj wita pierwszy hotel kapsułowy ...więcej»

Szwajcarskie szkoły hotelarskie najlepsze na świecie ...więcej»

Nazistowski hotel zamieni się luksusowy hotel ...więcej»

Najdroższy hotel na świecie znajduje się na Seszelach ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji