Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Walentynkowa lekcja gotowania w Radisson Blu...

Aktualności hotelarskie z kraju


Walentynkowa lekcja gotowania w Radisson Blu Kraków


Dodano: 2013-02-07

Drukuj

Wyślij


Według rankingów wśród najpopularniejszych prezentów walentynkowych na najwyższych miejscach plasują się kwiaty i biżuteria. Radisson Blu Hotel Kraków w tym roku postanowił to zmienić i 14 lutego zaprasza na lekcję gotowania. Jak na ten wieczór przystało gwoździem spotkania będą afrodyzjaki.

Afrodyzjaki to cały wachlarz składników, które potrafią zmienić danie nie do poznania. Nie chodzi jedynie o doznania smakowe, ale o ich niemal „magiczną” moc, która może dodać miłosnego wigoru. W codziennej kuchni mogą być nimi awokado, pomidory, seler, szparagi, owoce morza, a także miód orzechy lub czekolada. Z przyprawami takimi jak szafran, anyż, kardamon a nawet imbir i wiele innych stworzą mieszankę, która doda pikanterii walentynkowej randce.



Jak przygotować z nich potrawy na romantyczny wieczór radzi Bobowski, Szef Kuchni w hotelu Radisson Blu Kraków: „Jako kucharz i Szef Kuchni pięciogwiazdkowego hotelu, afrodyzjaki oceniam najczęściej pod względem smakowym i w połączeniach z innymi składnikami” – mówi Bobowski.  „Na przykład – krewetki, które od pewnego czasu przestały być u nas czymś niecodziennym świetnie smakują jako danie główne z mlekiem kokosowym, bazylią i szpinakiem, ale na romantyczny wieczór proponuję lekką wersję na przykład w postaci sałatki z krewetek z dodatkiem roszponki, kolendry, pomidorów koktajlowych i ogórka. Ostrygi są bardziej wykwintne, jednak jak każde szlachetne danie nie potrzebuje dodatkowej oprawy, dlatego zakochanym – zwłaszcza w kuchni – proponuję zaserwować je w czystej postaci prosto ze skorupki, z dodatkiem kilku kropel soku z limonki. Słodkie figi, cierpkie granaty czy soczyste gruszki to idealny dodatek do deserów i składniki lekkiej sałatki. Te ostatnie najlepiej smakują zapiekane w sosie karmelkowym i cieście francuskim.” – wyjaśnia Bobowski przedstawiając kilka pomysłów na walentynkowe potrawy.

Dla tych, którzy z przymrużeniem oka traktują wpływ afrodyzjaków na emocje i miłosny wigor, Radisson Blu Hotel Kraków proponuje podejść do menu na ten dzień jak do ambitnego kulinarnego wyzwania. Wielką sztuką jest przygotować idealnie chrupiące krewetki z nutką chili, dodatek do dania głównego w postaci ziemniaczanego puree o słodkim aromacie wanilii albo czekoladowe mille-feuille na deser. Jak połączyć takie smaki dowiedzą się uczestnicy lekcji gotowania, jaka odbędzie się pod okiem Szefa Kuchni Stanisława Bobowskiego w Radisson Blu Hotel Kraków. Start o godzinie 19.00 już 14 lutego. Do udziału zaproszeni są wszyscy, którzy przede wszystkim kochają... gotować! Zgłoszenia w parach lub w pojedynkę przyjmowane są codziennie na adres dariusz.fronc@radissonblu.com lub pod numerem telefonu 012 618 88 88. Cena warsztatów 135 Pln/os. Dla gości oprócz wspólnego gotowania i degustacji dań, cena zawiera także lampkę wina i bezpłatny parking na terenie hotelu. Więcej informacji na profilu Facebook hotelu: http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow?ref=hl

Mam nadzieję, że tą oryginalną propozycją uda nam się przełamać schemat walentynkowego wieczoru, a także raz na zawsze udowodnić, że nawet facet może być świetny w kuchni” – podsumowuje z uśmiechem Stanisław Bobowski.

Dla pobudzenia wyobraźni, a także jako przedsmak lekcji gotowania, prosto od Szefa Kuchni, podajemy przepis na:

Grillowane krewetki na sałatce z mango, ogórka i kolendry

Składniki dla dwóch osób:
10 szt krewetek obranych z pancerza
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 dojrzałe mango
1 ogórek
1 marchewka
kolendra
papryczka chili
oliwa z oliwek

Wykonanie
Warzywa (ogórek, mango, marchewka) umyć, osuszyć następnie za pomocą obieraczki pokroić w bardzo cienkie paski. Do tak przygotowanych warzyw dodać listki kolendry oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Delikatnie skropić oliwą z oliwek, wymieszać.
Czosnek drobno posiekać. Następnie podsmażyć z krewetkami na maśle. Uwaga: preferowany czas smażenia to 1 minuta z każdej strony! Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz drobno pokrojoną kolendrą. Podawać wraz z sałatką. Koniecznie przy romantycznym świetle świec!

Źródło: Radisson Blu Krakow - 7.02.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji