Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » II Konkurs Kucharski_Radisson Blu i Park Inn

Aktualności hotelarskie z kraju


II Konkurs Kucharski_Radisson Blu i Park Inn


Dodano: 2013-02-14

Drukuj

Wyślij


11. lutego w Krakowie odbyła się II edycja Konkursu Kucharskiego zorganizowanego dla młodych kucharzy przez hotele Radisson Blu z Krakowa i Wrocławia oraz krakowski Park Inn by Radisson. W rywalizacji na kulinarny kunszt, umiejętność łączenia smaków i sposób prezentacji dania na talerzu wygrał Dawid Pobuta z Wrocławia.

W wewnętrznym procesie eliminacji wrocławski i krakowski hotel Radisson Blu oraz krakowski Park Inn by Radisson wytypowały do konkursu po dwóch młodych kucharzy. W finale każdy z kucharzy miał szansę zaprezentować swoje kulinarne umiejętności przed jury w którego składzie zasiedli: Olof Karlsson – District Director Poland z ramienia sieci Rezidor, Nino D. Rosenlund – Dyrektor Generalny Radisson Blu Hotel Kraków, Maciej Głownia – Dyrektor Generalny Park Inn by Radisson Krakow, a także Szefowie Kuchni – Stanisław Bobowski, Arkadiusz Ślusarenko, Piotr Lisiewski.



Organizatorzy przygotowali dla młodych kucharzy zadanie, w ramach którego każdy z nich ze z góry określonych produktów miał przyrządzić jedno danie główne. A w skład pakietów „black box” wchodziły między innymi: polędwiczka lub dorsz, dynia, pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, bakłażan, szałwia, soczewica, papryczki chili zioła i przyprawy.

Postaraliśmy się, by w black boxach znalazły się produkty sezonowe, stąd obecność artykułów takich jak biała kapusta, dynia czy soczewica. Nasi młodzi kucharze mogli wybrać do swojej propozycji zarówno mięso jak i rybę, a także cały szereg dodatków, które dały im ogromnie dużo możliwości” – tłumaczy Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków. „W ocenie gotowego dania kierowaliśmy się kilkoma kryteriami, ocenianymi w skali od 1 od 6. Były to kreatywność, prezentacja, metoda gotowania, czystość stanowiska, a także koszt przygotowanego dania. Dyrektorzy Generalni z punku widzenia wymagającego klienta oceniali potrawy bez wiedzy, kto jest ich autorem. Przyznawali oni punkty za smak, temperaturę, kreatywność i prezentację na talerzu – dodaje. Młodzi kucharze spełnili oczekiwania swoich mistrzów. „Sposób przygotowania potraw był naprawdę ciekawy, a co najważniejsze każdy z uczestników wykazał się bardzo kreatywnym podejściem do swojego zadania” – skomentował Stanisław Bobowski.

W wyniku decyzji jurorów 1. miejsce i nagrodę główną otrzymał Dawid Pobuta z wrocławskiego hotelu Radisson Blu. Zwycięstwo przyniósł mu dorsz na puree dyniowym z dodatkiem chili. Drugie miejsce ex aequo zajęli Maciej Korsan, także z Radisson Blu Wrocław i Marcin Nemś kucharz z Park Inn by Radisson Kraków. Pierwszy z nich postawił na roladę wieprzową ze szpinakiem i kolendrą na kapuście z puree z soczewicy, drugi zaś zdecydował sie przygotować dorsza z soczewicą. Trzecie miejsca przypadło pracownikowi Radisson Blu Kraków, Hubertowi Tabakowi z pomysłem na roladę ze szpinakiem i pastą z soczewicy. Wielkie uznanie należą się także innym uczestnikom konkursu – Adrianowi Wronie i Krzysztofowi Paosowi.

Było czymś niezwykle wspaniałym być częścią tak ciekawego projektu. Bardzo podoba mi się inicjatywa polskich hoteli naszej sieci” – podsumowuje Olof Karlsson, District Director Poland. „Takie spotkanie to przede wszystkim fantastyczna forma integracji, współpracy i pozytywnej rywalizacji hoteli. To także pokazanie młodym ludziom, że praca kucharza nie jest tylko rutynowym zajęciem, ale wiąże się z tym wiele wyzwań, w których na co dzień potrzebna jest kreatywność, kulinarny kunszt i dobry smak” – dodaje Karlsson.

Źródło: Radisson Blu Krakow - 13.02.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji