Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » „Kulinarny talent 2013” –...

Aktualności hotelarskie z kraju


„Kulinarny talent 2013” – zmagania najzdolniejszych młodych kucharzy


Dodano: 2013-03-05

Drukuj

Wyślij


XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro to okazja dla adeptów sztuki kulinarnej do zmierzenia się w Konkursie Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy „Kulinarny talent 2013”. Targi EuroGastro, które stanowią największe wydarzenie sektora HoReCa w Polsce, odbędą się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.

Drugiego dnia Targów EuroGastro, tj. 21 marca, odbędzie się jubileuszowa edycja autorskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2013”. Już po raz piąty celem tej inicjatywy jest wyłonienie wybitnych talentów, aktywizacja i stymulacja rozwoju zawodowego młodych kucharzy, a także poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii.



Kto może startować
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych oraz kucharzy, którzy nie ukończyli 23 roku życia. Chętni, poza samym zgłoszeniem, muszą dostarczyć rekomendację szefa kuchni. Ten wymóg ma na celu wstępną weryfikację przez nauczycieli. Organizator podkreśla, że zależy mu na tym, aby były to osoby wyróżniające się i zauważone przez swoich szefów. Jak argumentuje pomysłodawca konkursu Robert SowaZależy nam na promocji młodych, utalentowanych ludzi, z drugiej strony na przywróceniu należytego szacunku w relacji mistrz – uczeń. Młody, choćby najbardziej utalentowany kucharz, musi mieć swojego mentora i nauczyciela, który dostrzeże jego zdolności i pomoże rozwinąć je we właściwym kierunku, pomoże zaistnieć w branży. Mój konkurs będzie sprzyjał takiej pozytywnej współpracy. Dodatkowo rekomendacja szefa kuchni to również gwarancja odpowiedniego poziomu konkursu.
 
Łosoś w parze z wołowiną
Startujący w konkursie będą musieli wykazać się umiejętnością przygotowania wykwintnych i oryginalnych pod względem smaku dań. Potrawy powinny być przygotowane w elegancki sposób. Muszą zawierać wszystkie określone w regulaminie obowiązkowe produkty, a w tym roku będą to: wędzony łosoś norweski „Limito”, antrykot z sezonowanej wołowiny, warzywa i owoce Hortex oraz przyprawy marki Prymat. 

Uczestnicy będą mieli 30 minut na przygotowanie porcji konkursowych oraz 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów. Jury oceniające konkurs składać się będzie z 8 osób, z czego 4 osoby to tzw. Jury techniczne, w skład którego wejdą cenieni szefowie kuchni. Pozostałe osoby stworzą tzw. Jury degustacyjne, będą to osoby znane i lubiane. Dla zwycięzców trzech pierwszych miejsc czekają statuetki „Kulinarny talent 2013” oraz wartościowe nagrody ufundowane przez sponsorów.
 
Źródło: Lawenda PR - 5.03.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji