Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Park Hotel w Szczecinie – restauracja z... | Aktualności hotelarskie z kraju
Park Hotel w Szczecinie – restauracja z najwyższą rekomendacją
|
Park Hotel Szczecin (fot. poland100bestrestaurants.pl)
|
Rekomendacja organizacji Slow Food przyznana restauracji Park Hotel w Szczecinie potwierdza, że lokal ten kultywuje tradycyjne formy przygotowywania potraw, związany jest z regionem, w którym działa i dba o staranny dobór produktów oraz ich jakość – relacjonuje portal Gazeta.pl
Organizacja Slow Food powstała w ramach sprzeciwu wobec wszechogarniającego zalewu rynku przez bary i restauracje szybkiej obsługi – fast food. Założona została przez Carlo Petriniego w USA, w 1986 roku, a obecną siedzibą organizacji są Włochy. Wśród jej członków znajdują się osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z nimi pokrewnymi dziedzinami szeroko rozumianej gospodarki żywieniowej.
Szczeciński Park Hotel jest trzecim w Polsce lokalem który dostąpił zaszczytu rekomendacji przez Slow Food, która jest w Europie ceniona na równi z gwiazdkami Michelina. Wyróżnieniem takim w Polsce mogą się pochwalić oprócz szczecińskiej restauracji tylko: Restauracja Romantyczna Ireny Eris na Wzgórzach Dylewskich oraz słynna warszawska Atelier Amaro. Wiadomo już także, że kolejnymi restauracjami zostaną w tym gronie obiekty w Poznaniu i Trójmieście.
Szefem kuchni Park Hotelu jest od czterech lat Mariusz Siwak (w sumie pracuje tu rozpoczynając od stanowiska szeregowego kucharza, już od 11 lat). Nie są to pierwsze laury zdobyte przez restaurację. W latach 2011 i 2012 lokal wyróżniany był m.in. nagrodą „Perły” w konkursie "Nasze kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", za zupę krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową oraz za zrazy z dzika faszerowane śliwką i warzywami.
Tak swoją działalność podsumowuje sam Mariusz Siwak - Regionalne to świeże, a to dla mnie najważniejsze. Dlatego szukam lokalnych dostawców i mam ich coraz więcej. Poszukuję nowości. Stare przepisy pokazuję w nowym wydaniu albo sam coś wymyślam. I ciągle się szkolę.
Źródło: Gazeta.pl – 10.03.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |