Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Młodzi adepci sztuki kulinarnej doskonalą swoje... | Aktualności hotelarskie z kraju
Młodzi adepci sztuki kulinarnej doskonalą swoje umiejętności w Berlinie
|
Młodzi adepci sztuki kulinarnej w Berlinie (fot. zsht,swidnica.pl)
|
Rozwój umiejętności zawodowych w zakresie obsługi gościa, jak i gotowania przyświecały współpracy podjętej przez Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy z partnerską placówką, OSZ Gastgewerbe w Berlinie – pisze portal Świdnica24.pl
Szansę przypatrywania się organizacji pracy u swoich niemieckich partnerów, ale także możliwość pochwalenia się własnymi umiejętnościami miało 20 uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy.
Uczniowie mieli okazję do ćwiczeń praktycznych w szkole, jak również praktyk w Centrum Kształcenia Praktycznego w Berlinie oraz wspólnego przygotowania, kończącej projekt, kolacji złożonej z pięcioelementowego menu.
W harmonogramie zajęć przewidziano także wizytę na światowych targach turystycznych ITB oraz w czterech czterogwiazdkowych hotelach: Radisson, Park Inn, Melia i Sarotti Höfe.
- Uczestnicy zaliczyli program do bardzo udanych. Mieli możliwość zdobycia wielu nowych umiejętności i doskonalenia znajomości języka niemieckiego. Poznali nie tylko Berlin lecz także Berlińczyków. Atmosfera w grupie była bardzo pozytywna i sprzyjała wspólnej realizacji projektu oraz nawiązywaniu kontaktów koleżeńskich – powiedziała opiekunka projektu, Beata Krzysztofik.
Obie szkoły, ta w Świdnicy i ta w Berlinie liczą na dalszą współpracę. Zaplanowano już kolejne spotkanie w ramach dwustronnej wymiany młodzieży w ostatnim tygodniu września w Świdnicy.
Źródło: Świdnica24.pl – 26.03.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |