Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Sieć europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego...

Aktualności hotelarskie z kraju


Sieć europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego aktywna na Pomorzu


Dodano: 2013-04-08

Drukuj

Wyślij



Zajazd Modrzewiowy Dwór, Gołębiewo Średnie, Pomorskie


Sieć Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego działa od 1995 r. Jej członkami są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele – donosi Polska Agencja Prasowa

Wzrasta zainteresowanie siecią na terenie województwa pomorskiego. Od 2008 roku przystąpiło do niej 48 podmiotów. Członkowie tej sieci oferują tzw. kulinarne trasy po Kaszubach i Kociewiu. Są to między innymi trasy sygnowane hasłami – "Wspomnienie Kresów", "Od przystawki po deser", "Biesiada nad mięsiwem" i "Domowy wiejski chleb".

Członkowie tej organizacji mają prawo korzystania ze znaku Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. - W ten sposób gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i hotele mogą wyróżniać swoje obiekty, a logo umieszczać w swoich materiałach informacyjnych - powiedziała Edyta Klasa z urzędu marszałkowskiego woj. pomorskiego. Firmy wpisane na listę mogą też bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych.



Istotną rolę w promocji regionalnej kuchni i produktów charakterystycznych dla regionu odgrywają gospodarstwa agroturystyczne, które serwują znakomite dania kuchni pomorskiej, zarejestrowane już na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego. Wraz z wpisanymi do tej pory 136 produktami i potrawami, Pomorskie jest na pierwszym miejscu w kraju pod względem liczby zarejestrowanych produktów regionalnych.

Aby zostać członkiem sieci, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.


Źródło: PAP – 07.04.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji