Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Smaki Portugalii w warszawskim hotelu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Smaki Portugalii w warszawskim hotelu InterContinental
|
Smaki Portugalii w InterContinentalu (fot. platine.pl)
|
Tydzień Portugalski – Flavours of Portugal – wystartuje w hotelu InterContinental w Warszawie 20 maja 2013 roku. Prezentacja bogatej oferty gastronomicznej tego kraju ma na celu promocję Portugalii w Polsce – donosi strona Platine.pl
Przez cały tydzień rozpoczynający się od 20 maja w hotelu InterContinetal w Warszawie prezentowana będzie sztuka kulinarna Portugalii. Każdego dnia serwowane będą dania z innego regionu tego kraju.
- poniedziałek - potrawy i wina z takich regionów jak Algarve, Madera i Azory, między innymi: ciastka z jajek i cukru - Dom Rodrigo, migdałowe ciasteczka zwane Morgadinhos, a ponadto ryby z grilla i owoce morza w tym potrawki z ośmiornicy
- wtorek – regiony Tras-os-Montes i Minho zaprezentują: kasztany z Terra Fria, ziemniaki z Tras-os-Montes, transmontański ser kozi oraz wiele rodzajów kiełbas i kaszanek transmontańskich.
- środa – regiony Beiras i Douro: zupa z kasztanów - Caldo de Castanhas, kaczka nadziewana wołowiną - Pato a Lafoes, faszerowane prosię - Leitao recheado a Moda da Beira Alta.
- czwartek – Estremadura i Ribatejo – grillowana sardynka, grilowany, smażony albo suszony dorsz, Leitao de Negrais - pieczone prosię.
- piątek – dania z Alentejo i Algarve
- w sobotę zorganizowany będzie Portugalski Brunch Rodzinny.
- Całe menu przygotowywane będzie przez kucharzy z Portugalii. Będą przedstawiać nam swoją rodzimą kuchnię. Z przyjemnością będę się od nich uczyć, ponieważ książkowa wiedza nie przekłada się na oryginalny smak portugalskich potraw - powiedziała Ewa Olejniczak, szefowa kuchni w InterContinental.
Uzupełnieniem kulinarnych atrakcji będą koncerty muzyki fado oraz warsztaty mające na celu przybliżenie turystyki i kultury Portugalii.
Źródło: Platine.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |