|
Noc Restauracji w Gdańsku 24 maja 2013 (fot. www.nadmorski24.pl )
|
Najlepsze dania kuchni regionalnej oferowane będą podczas odbywającej się po raz pierwszy w Gdańsku, Nocy Restauracji, która odbędzie się 24 maja 2013 roku. Akcja ruszyć ma o godzinie 19 i potrwać co najmniej do godziny 2 w nocy – informuje portal Nasze Miasto.pl
W gdańskiej Nocy Restauracji udział weźmie 18 lokali, których zadaniem będzie przygotowanie potraw opartych o kuchnię regionalną.
- Jako specjalne, nocne dania przygotowane wyjątkowo na ten wieczór, pojawią się potrawy oparte o bałtyckie ryby, żuławski drób, tradycyjne gdańskie i kaszubskie przepisy i dziczyznę z pomorskich lasów - mówi Agata Robińska, przedstawicielka organizatora akcji.
Bogata oferta kulinarna proponować będzie między innymi: ceviche z łososia, pierogi z łososiem bałtyckim podane na rucoli, bałtyckiego dorsza na chrupiącym cieście piwnym czy szachownicę z soli i łososia podana z puree pietruszkowym, pasztet z żuławskich gęsich wątróbek z tymiankiem czy gęsinę w piwie, duszoną z kolendrą podaną z kopytkami i sosem pomarańczowym.
Każda restauracja uczestnicząca w Nocy Restauracji zorganizuje specjalny pokaz szefa kuchni. W Restauracji u Jakuba przedmiotem pokazu będzie np. grillowana jagnięcina, czy prezentacja przyrządzania flambirowanego (płonącego) łososia w Tawernie Dominikańskiej.
W akcji Noc Restauracji wezmą udział restauracje: Barbados, Gamberorosso, Gdański Bowke, Inspiracja - Hotel Pałac Kościeszy, Kuchnia Rosyjska, Restauracja Fellini, Restauracja Gdańska, Restauracja Kokieteria, Restauracja Kubicki, Restauracja u Jakuba, Restauracja Kokieteria - Hotel Hanza Swojski Smak, Tawerna Dominikańska, Verres en Vers, Villa Eva i VNS Restauracja. Da Mario Ristorante, Mercado Tapas Bar, Cafe Bar Mon Balzac.
Źródło: Nasze Miasto.pl – 12.05.2013
|