Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Częstochowa: Aleja Dobrego Smaku już w czerwcu | Aktualności hotelarskie z kraju
Częstochowa: Aleja Dobrego Smaku już w czerwcu
|
Lokalni producenci zaprezentują swoje wyroby (fot. kuchnia.zwierciadlo.pl)
|
Częstochowska Organizacja Turystyczna wspólnie z Polską Akademią Sztuki Kulinarnej są organizatorami dorocznego Festiwalu Sztuki Kulinarnej "Aleja Dobrego Smaku". W tym roku gwiazdami pierwszej wielkości będą: Karol Okrasa i Szymon Szlendak – kucharskie odkrycie roku 2012, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska – czytamy w portalu Poradnik Restauratora.com.pl
Częstochowska impreza odbędzie się w dniach 15-16 czerwca (sobota-niedziela). Oprócz przygotowanego przez organizatorów bogatego programu, swoje wyroby na okolicznych straganach prezentować będą lokalni producenci.
Sobotni program obejmuje między innymi: prezentację „Ziemniaków na wiele sposobów” przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie, dania kuchni staropolskiej autorstwa Tomasza Głowackiego - szefa kuchni restauracji Złoty Garniec, o kulinarnej historii województwa śląskiego opowiedzą natomiast mistrzowie kuchni: Wiesław Ambrosa i Paweł Antas. Odskocznią od kulinarnej tematyki będzie koncert Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
W niedzielę podziwiać będzie można warzenie domowego piwa i nauczyć się wycinać arcydzieła w warzywach i owocach od mistrza carvingu Pawła Peronia. Szef kuchni Hotelu Mercure Centrum Częstochowa, Andrzej Szuszkiewicz poprowadzi zaś wspólne gotowanie z najmłodszymi uczestnikami imprezy. O godzinie 15:30 odbędzie się pokaz Szymona Szlendaka oraz Karola Okrasy, zatytułowany „Uczeń i Mistrz" Na koniec, o godzinie 20:00 wystąpi zespół „Łąki Łan"
Przy okazji imprezy odbędzie się także V ogólnopolski konkurs młodych talentów o tytuł mistrza kuchni śląskiej pod patronatem Śląskiej Oragnizaji Turystycznej oraz Śląskiej Kapituły Smaku.
Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl - 17.05.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |