Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Noc Restauracji 2013 już w piątek

Aktualności hotelarskie z kraju


Noc Restauracji 2013 już w piątek


Dodano: 2013-05-22

Drukuj

Wyślij


Tej nocy nie wypada przespać. Już w najbliższy piątek Noc Restauracji – prawdziwe kulinarne święto. Najlepsi szefowie kuchni z Poznania, Białegostoku oraz Gdańska zapraszają na pokazy swojego kunsztu oraz specjalne autorskie menu oparte na regionalnych produktach. Organizatorzy zachęcają do odwiedzenia kilku restauracji i delektowania się różnorodnymi smakami. Podczas Nocy obowiązują niższe ceny, przygotowano także dodatkowe atrakcje oraz konkurs na najlepsze Nocne Danie. Szczegóły dotyczące imprezy znajdują się na www.nocrestauracji.pl oraz profilu facebook imprezy.

Czy warto jeść nocą? Oczywiście, że tak. Każdy szanujący się Włoch, Hiszpan czy Francuz jada późnym wieczorem, często w towarzystwie przyjaciół, rodziny, dzieci. Ulice śródziemnomorskich miast i miasteczek są pełne gwaru i zapachów regionalnej kuchni nawet po północy. Nie musimy już zazdrościć mieszkańcom południowej Europy. Noc Restauracji z 24 na 25 maja jest doskonałym pretekstem do wspólnego biesiadowania i delektowania się regionalnymi smakami. Tej nocy najlepsze lokale otwierają się dla gości do późnych godzin, a w każdym przygotowany będzie pokaz gotowania regionalnych specjałów na żywo.



W Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku plejada najlepszych kucharzy w mieście przygotowała widowiskowe pokazy kulinarne. Kuchnia molekularna, wprowadzenie w tajniki gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej, grillowanie na kamieniu wulkanicznym, czy całonocne gotowanie nad jeziorem to tylko niektóre atrakcje dla mieszkańców i turystów w Poznaniu. W Białymstoku szefowie zapraszają między innymi na pokaz i degustację walorów dziczyzny z podlaskich puszczy połączony z odgrywaniem sygnałów myśliwskich przez trębacza. Jak powstają dania kuchni fusion, a może nowa kulinarna tradycja, będzie można zobaczyć w restauracji sushi gdzie typowo podlaskie i polskie składniki,  takie jak śledź czy kasza pęczak, będą stanowiły podstawę do sushi. Gdańscy mistrzowie kuchni zaprezentują bogactwo przypomną o często zapomnianych składnikach, bałtyckich rybach oraz starogdańskich przepisach. Podczas pokazów w otwartej kuchni będzie można zobaczyć, jak przygotować sorbet z pokrzywy czy kaszubskie winniczki. Ciekawe dania z żuławskich kurcząt i gęsi powstaną także na oczach gości. Interesująco zapowiada się także pokaz przygotowania dania według XVI wiecznej gdańskiej receptury. Nie zabraknie emocjonujących pokazów falmbirowania – czy to bałtyckiego łososia, czy warzyw towarzyszących jagnięcinie.

Obserwując pokazy można nabrać ochoty na spróbowanie regionalnych przysmaków. Szczególnie, że ceny specjalnie skomponowanych na tę okazję nocnych dań są tej Nocy znacznie obniżone. W Poznaniu w imprezie bierze udział 17 restauracji, które są zrzeszone w ramach szlaku „Kulinarny Poznań”. Będzie można tutaj delektować się m.in. daniami przyrządzonymi na bazie wielkopolskiej dziczyzny czy polędwicy z wołowiny wielkopolskiej. W Gdańsku udział w imprezie weźmie 18 autorskich restauracji, w których szefowie kuchni skomponowali menu w oparciu o bogactwo smaków i produktów regionalnych Pomorza. Bałtyckie ryby, żuławski drób oraz dziczyzna z pomorskich lasów to tylko niektóre propozycje utalentowanych szefów. Gdańska edycja Nocy Restauracji jest częścią akcji promocyjnej „Rozsmakuj się w Gdańsku”. W Białymstoku w II edycji Nocy Restauracji potwierdziła swój udział rekordowa liczba 26 restauracji, współpracujących w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego. Będzie można tam rozsmakować się w różnorodnych produktach Podlasia. Nie zabraknie w nich odwołań do bogactwa podlaskich puszczy – dziczyzny i grzybów, śledzia, który jest nieformalnym symbolem kulinarnym miasta, doskonałych serów korycińskich oraz tradycyjnej babki ziemniaczanej.

Pokaz iluzjonisty, taniec brzucha, impreza latino i gotowanie nad jeziorem, pokazy niespodzianki to tylko niektóre dodatkowe atrakcje. Po Białymstoku nocnych smakoszy będzie obwoził zabytkowy autobus-ogórek. W Poznaniu można skorzystać z bezpłatnej aplikacji, która będzie służyć pomocą       w kulinarnych przechadzkach po stolicy Wielkopolski.

Wszystkie nocne dania walczą o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji. To uczestnicy imprezy z Gdańska, Białegostoku i Poznania wybiorą swoich faworytów. Zdjęcia nocnych potraw są opublikowane na stronie www.nacrestauracji.pl. Warto oddać głos na ulubioną potrawę ponieważ dla głosujących także przygotowano atrakcyjne nagrody np. weekend pełen dobrego smaku w Hotelu Hanza w Gdańsku wraz z kolację w restauracji Kokieteria oraz kremy na bazie oliwy z oliwek od patrona imprezy Monini.

Noc Restauracji to pomysł na święto restauracji, które wspólnie tworzą największe w Polsce i Europie kulinarne wydarzenie. W drugiej edycji imprezy, która odbędzie się w piątek 24 maja 2013 roku bierze udział 60 wyselekcjonowanych, autorskich lokali z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. Ich szefowie kuchni przygotowują Nocne Dania oraz Nocne Menu, które będą dostępne tylko tej jednej nocy. Będą to wyjątkowe kreacje, które ukażą kunszt szefów kuchni, a ich cena skalkulowana będzie na bardzo atrakcyjnym poziomie. Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji będzie odczarowanie regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnych składników. Na nich bowiem opiera się sukces najlepszych restauracji w kraju i na świecie. Akcja rozpoczyna się o godzinie 19:00 i potrwa co najmniej do 02:00. Jest to godzina, do której restauracje gwarantują pracę kuchni. Organizatorzy i restauratorzy liczą, że podobnie jak w I edycji Nocy Restauracji w wielu lokalach goście bawić się będą do godzin porannych. Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerami: Agencja Rynku Rolnego OT w Poznaniu, Biuro Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk, Miasto Poznań oraz Miasto Białystok.



Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji