Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Restauracja hotelu Fado w Świdnicy bierze udział... | Aktualności hotelarskie z kraju
Restauracja hotelu Fado w Świdnicy bierze udział w Spotkaniach Narodów
|
Hotel Fado w Świdnicy (fot. swidnica24.pl)
|
Na początku sierpnia (1-4 sierpnia) cztery świdnickie restauracje zamienią się w restauracje narodowe, oferując menu związane z każdym z krajów objętych programem Spotkań Narodów. Królestwa kulinarne uzupełnione zostaną prezentacją oryginalnej narodowej muzyki i ciekawostkami związanymi z krajami-bohaterami restauracyjnych wieczorów – relacjonuje portal Świdnica 24.pl
Jedną z restauracji biorących udział w imprezie będzie portugalska restauracja Bacalhau w hotelu Fado, która przybliży gościom klimat i smaki Portugalii. W restauracyjnym menu znajdą się m.in.: grzanki z sardynkami, polieny z kiełbasą chorizo, faszerowane ziemniaki, tartinki z anchois i oliwkami, portugalskie kotleciki rybne, portugalskie babeczki i musy. Wszystko to okraszone będzie muzyką fado i przeglądem portugalskiego kina.
Pozostałe restauracje zaproponują:
- Piwnica Ratuszowa w trakcie zjazdu przeobrazi się w restaurację rosyjską, proponującą herbatę z prawdziwego samowara, słynną zupę soliankę i pielmieni (rosyjskie pierogi z mięsem). Rosyjska muzyka grana na żywo i pokaz rosyjskich tańców, uzupełnią ofertę. - Pub Highlander będzie restauracją irlandzką, oferującą ciemne bezalkoholowe piwo, które uwarzone zostanie w jednym z czeskich browarów, irlandzkie sery i wędliny czy tradycyjne na bułeczki Stones - Gusto Italiano, to oczywiście restauracja włoska - w której królować będą biesiady, w trakcie których spróbować będzie można takich potraw, jak: chlebek focaccia, bruschetta pomodoro, sałatki ze świeżych warzyw i makarony. - Pub Kanappa – to z kolei restauracja żydowska, zapraszająca na tradycyjny humus wraz z macą z kuchni aszkenazyjskiej, żydowski kawior, kurczaka w szafranie czy ciasteczka cynamonowe. - Galeria 44 zabierze zaś swoich gości do Grecji. Greckie przekąski przygotuje Robert Trzópek, który pracował jako szef kuchni w restauracji „Tamka 43”. W restauracyjnym menu znaleźć będzie można: greckie ciasto filo zapiekane ze szpinakiem i fetą, dolmadakię, czyli liście winogron nadziewane ryżem, tzatziki z plackami pita, oliwki zielone i czarne, chałwę i inne przysmaki.
Źródło: Świdnica24.pl – 05.07.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |