Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Wysyp festiwali kulinarnych na Mazurach | Aktualności hotelarskie z kraju
Wysyp festiwali kulinarnych na Mazurach
|
Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej w Węgorzewie (fot. wegorzewo.wm.pl)
|
Trwają konkursy kulinarne organizowane w województwie warmińsko-mazurskim, objęte cyklem spotkań z dziedzictwem kulinarnym regionu. W miniony weekend odbyły się dwa tego rodzaju spotkania: Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej w Węgorzewie i Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego w Nidzicy – czytamy w portalu Wrota Warmii i Mazur
W konkursie kulinarnym w Węgorzewie rywalizowały ze sobą restauracje, zakłady gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne. Laureatami konkursu zostali:
- pierwsze miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Firmy Gastronomicznej „Krys-Stan” z Olsztyna, za „Pieczeń z dzika nadziewaną śliwką wędzoną”. - drugie miejsce dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Lolkowo” z Leśnego Rowu k. Węgorzewa, za „Potrawkę z dzika z plackami pszennymi na kwaśnym mleku”. - trzecie miejsce dla Gospody „Pod Czarnym Łabędziem” z Rydzewa, za „Pieczeń Leśnika”.
W konkursie wzięły udział ponadto: zajazd „Pod Piękną Górą”, Rudziewicz z Gołdapi, Polska Akademia Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie i gospodarstwo agroturystyczne „MELNIK” z Nowego Harszu k. Węgorzewa.
Z kolei w Nidzicy odbył się już po raz trzeci Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego. Oprócz nagród przyznanych amatorom, którzy zaprezentowali swoje dokonania w sztuce kulinariów, udział wzięli również profesjonaliści.
Laureatami konkursu zostali: - pierwsze miejsce oraz Puchar Marszałka – Restauracja U Wokulskiego za „Gęś w smalcu” - drugie miejsce Zespół Pałacowy Galiny za „Pieczone udo gęsie z winnymi jabłkami w sosie pomarańczowym podawane z domowymi kopytkami”, - trzecie miejsce – Restauracja Zamkowa z potrawą „Gęś duszona z kurkami”.
W konkursie startowali ponadto: - Hotel Sajmino Stalzłom Sp. z o.o. z potrawą „Rolada z gęsi z bakaliami z sosem wiśniowym”; Zajazd Myśliwski z potrawą „Pierogi z mięsem gęsi i sosem borowikowym” i Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy „Stary Folwark” z potrawą „Pierś z gęsi duszona w jabłkach i pokrzywie”
Źródło: Wrota Warmii i Mazur.pl – 08.07.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |