Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Konkurs kulinarny w Gnieznie rozstrzygnięty... | Aktualności hotelarskie z kraju
Konkurs kulinarny w Gnieznie rozstrzygnięty – Złota Łyżka dla Gorzykowa
|
Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni (fot, piastowskakorona.pl)
|
Główną nagrodę konkursu kulinarnego - Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni – Złotą Łyżkę, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa za najsmaczniejsze danie główne. Impreza odbyła się w ogrodach Hotelu Adalbertus w Gnieźnie – relacjonuje Piastowska Korona.pl
W konkursie wzięło udział siedem zespołów z powiatu gnieźnieńskiego. Nagrody przyznano w trzech kategoriach. Nagrodę za danie główne otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Gorzykowa. Nagrodę za najlepsze stoisko zdobyło Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Małachowa Złych Miejsc. W kategorii najlepsze ciasto zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich ze Strzyżewa Paczkowego, za „Cytrynowy Smaczek”.
Przewodniczącym jury był szef kuchni restauracji sieci Hoteli Pietrak. - Bardzo chętnie wracam do potraw, które robiła moja babcia. Te potrawy, które przygotowały wszystkie panie, to właśnie tego typu potrawy, to ten smak. By ocenić potrawę taką regionalną, należy ocenić skład surowcowy. Jakie to jest mięso, z jakiej hodowli, jak to było przygotowywane, jaką metodą, jakie składniki były użyte do tego dania i cały efekt końcowy, jak to jest podane, również ma wpływ na moją ocenę – powiedział Wojciech Gubański, szef kuchni restauracji Hotelu Pietrak.
Danie przygotowane przez zwycięzców zagości już niebawem w menu hotelowej restauracji ponieważ było to jedno z wyróżnień w konkursie. - Przygotowałyśmy marynowaną pierś z kurczaka, w towarzystwie kaparowych gołąbków, zakrapianą sokiem pomarańczowo-pomidorowym. [...]. Jesteśmy bardzo dumne z tego, że nasze danie od teraz będzie gościło w menu Pietraka – mówią laureatki konkursu.
Źródło: Piastowska Korona.pl – 06.07.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |