Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Powstaje nowa kulinarna trasa w województwie...

Aktualności hotelarskie z kraju


Powstaje nowa kulinarna trasa w województwie kujawsko-pomorskim


Dodano: 2013-08-13

Drukuj

Wyślij



Wojciech Jarych, szef kuchni restauracji Weranda (fot. gazeta.pl)


Będzie nim „Gęsinowy Szlak Kulinarny” przygotowywany przez Kujawsko-Pomorską Organizację Turystyczną. W jego składzie znajdzie się ponad 20 restauracji, w tym pięć z Bydgoszczy, które promować będą potrawy z gęsiny – czytamy w portalu Gazeta.pl

Celem nowego szlaku ma być promocja i ochrona kulinarnego dziedzictwa regionu i dzięki gęsinie przyciąganie turystów. - Gęsina to nasza tradycja kulinarna, kiedyś często serwowana na kujawskich stołach. To z dań z gęsiny nasz region słynął - mówi Joanna Poturalska z KPOT-u, koordynatorka projektu "Gęsinowy Szlak Kulinarny". - Ta tradycja już powoli wraca, my chcemy, żeby stała się znakiem rozpoznawczym naszego województwa.

Nowo powstający szlak będzie trasą turystyczną wiodącą po restauracjach, które podają dania z gęsiny. Mapka trasy będzie dostępna w Internecie oraz w centrach informacji turystycznej w całym województwie.



Bydgoszcz reprezentowana będzie przez restauracje: Weranda, 1921 przy hotelu Pod Orłem, Ratuszową, Oliwkę w hotelu Słoneczny Młyn i Za piecem. Wszystkie biorące udział w przedsięwzięciu lokale będą musiały przejść test i uzyskać certyfikat. - Jeszcze latem specjalna komisja będzie oceniać potrawy z gęsiny i same lokale - wyjaśnia Poturalska. - Będziemy zwracać uwagę na nawiązanie do tradycji kulinarnej regionu, wystroju, wyglądu menu, dostępności karty dań w obcych językach, a także dostosowanie lokalu dla rodzin z dziećmi, no i oczywiście sam smak i jakość potraw.

„Gęsinowy Szlak Kulinarny” ma szanse na odniesienie podobnego sukcesu, jak np. „Śląskie smaki”, który działa na Górnym Śląsku już od dwóch lat. - U nas to się świetnie sprawdza - mówi Mariusz Anioł ze Śląskiej Organizacji Turystycznej. - Ma ogromną wartość promocyjną i przyciąga setki chętnych. Jest moda na kuchnię regionalną, więc turyści zawsze chętnie kosztują dań, których nie sposób znaleźć na kartach dań w innej części Polski.


Źródło: Gazeta.pl – 11.08.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji