Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Powstaje nowa kulinarna trasa w województwie... | Aktualności hotelarskie z kraju
Powstaje nowa kulinarna trasa w województwie kujawsko-pomorskim
|
Wojciech Jarych, szef kuchni restauracji Weranda (fot. gazeta.pl)
|
Będzie nim „Gęsinowy Szlak Kulinarny” przygotowywany przez Kujawsko-Pomorską Organizację Turystyczną. W jego składzie znajdzie się ponad 20 restauracji, w tym pięć z Bydgoszczy, które promować będą potrawy z gęsiny – czytamy w portalu Gazeta.pl
Celem nowego szlaku ma być promocja i ochrona kulinarnego dziedzictwa regionu i dzięki gęsinie przyciąganie turystów. - Gęsina to nasza tradycja kulinarna, kiedyś często serwowana na kujawskich stołach. To z dań z gęsiny nasz region słynął - mówi Joanna Poturalska z KPOT-u, koordynatorka projektu "Gęsinowy Szlak Kulinarny". - Ta tradycja już powoli wraca, my chcemy, żeby stała się znakiem rozpoznawczym naszego województwa.
Nowo powstający szlak będzie trasą turystyczną wiodącą po restauracjach, które podają dania z gęsiny. Mapka trasy będzie dostępna w Internecie oraz w centrach informacji turystycznej w całym województwie.
Bydgoszcz reprezentowana będzie przez restauracje: Weranda, 1921 przy hotelu Pod Orłem, Ratuszową, Oliwkę w hotelu Słoneczny Młyn i Za piecem. Wszystkie biorące udział w przedsięwzięciu lokale będą musiały przejść test i uzyskać certyfikat. - Jeszcze latem specjalna komisja będzie oceniać potrawy z gęsiny i same lokale - wyjaśnia Poturalska. - Będziemy zwracać uwagę na nawiązanie do tradycji kulinarnej regionu, wystroju, wyglądu menu, dostępności karty dań w obcych językach, a także dostosowanie lokalu dla rodzin z dziećmi, no i oczywiście sam smak i jakość potraw.
„Gęsinowy Szlak Kulinarny” ma szanse na odniesienie podobnego sukcesu, jak np. „Śląskie smaki”, który działa na Górnym Śląsku już od dwóch lat. - U nas to się świetnie sprawdza - mówi Mariusz Anioł ze Śląskiej Organizacji Turystycznej. - Ma ogromną wartość promocyjną i przyciąga setki chętnych. Jest moda na kuchnię regionalną, więc turyści zawsze chętnie kosztują dań, których nie sposób znaleźć na kartach dań w innej części Polski.
Źródło: Gazeta.pl – 11.08.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |