Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Firmy z branży turystycznej powiększają liczbę... | Aktualności hotelarskie z kraju
Firmy z branży turystycznej powiększają liczbę członków sieci dziedzictwa kulinarnego na Warmii, Mazurach i Powiślu
|
Hotel Amax w Mikołajkach (fot. avanti24.pl)
|
Jak podaje Urząd Marszałkowski w Olsztynie kolejne firmy z branży gastronomicznej i turystycznej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla – donosi Polska Agencja Prasowa
Województwo warmińsko-mazurskie jest liderem jeśli chodzi o liczbę członków sieci dziedzictwa kulinarnego. Aktualnie na Warmii, Mazurach i Powiślu jest 143 członków, w Wielkopolsce - 69, na Mazowszu - 35, a na Pomorzu Zachodnim - 29.
Certyfikaty potwierdzające przystąpienie do regionalnej sieci przyznano ostatnio w Olsztynie następującym firmom: Bartnik Mazurski z Czernik k. Kętrzyna, Gospodarstwo Rybackie Iława, Hotel Amax w Mikołajkach, Mazurskie Siedlisko Kruklin k. Giżycka, Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Stary Folwark w Tumianach, Ośrodek Wypoczynkowy Camping Tumiany, Ranczo Frontiera w Warpunach, Restauracja Columb-Vega w Ostródzie, Piekarnia Tradycyjny Chleb w Gronowie Górnym, ZPHU Wagamo w Giżycku i Zakład Przetwórstwa Mięsnego w Grabinku.
Sieć Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego działa od 1995 r. Jej członkami są regiony różnych krajów (na ogół z Europy północnej). Regionalne sieci są zrzeszeniem przedsiębiorców. O członkostwo w nim mogą ubiegać się nie tylko producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybactwie, ale również przetwórcy żywności, restauracje, punkty gastronomiczne i hotele.
Firmy wpisane na listę sieci mogą bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach, a także uczestniczyć w lokalnych imprezach promocyjnych.
Źródło: PAP – 02.09.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |