Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » 18 Doroczny Festiwal Golonki i muzyka biesiadna...

Aktualności hotelarskie z kraju


18 Doroczny Festiwal Golonki i muzyka biesiadna w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała


Dodano: 2013-09-13

Drukuj

Wyślij



Doroczny Festiwal Golonki w Hotelu Orbis Magura w Bielsku Białej


Golonka nadziewana suszonymi jabłkami i żurawiną pieczona w porterze będzie tegorocznym hitem 18 Festiwalu Golonki w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała. Impreza, która od kilkunastu lat przyciąga setki smakoszy tego dania, potrwa od 16 do 30 września. Goście już mogą rezerwować stoliki w hotelowej restauracji.

Festiwal Golonki organizowany przez hotel Orbis Magura Bielsko-Biała na stałe wpisał się w polski kalendarz ważnych wydarzeń gastronomicznych i stał się znakiem rozpoznawczym Bielska-Białej w kraju. W tym roku na stołach zagości kilkanaście golonkowych specjałów, m. in. po góralsku, węgiersku, cygańsku, czy po bawarsku z żurawiną i chrzanem, ze śliwkami, z kapustą i grzybami.
 
Nowością będzie golonka nadziewana suszonymi jabłkami i żurawiną  pieczona w piwie Porter. Szef kuchni hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała, oprócz głównych dań zaserwuje również wyborne przystawki m.in. regionalny żur na maślance oraz kwaśnicę. Do degustacji gości pozostaną również golonkowe przestawki, m.in. roladka z golonki w galarecie oraz smakowite dodatki, np. kapusta duszona z jarzynami i grzybami. Smakiem dań z golonki będzie się można delektować codziennie od 16 do 30 września w godzinach 13.00-22.00. Natomiast 20 i 28 września oraz 19 października wspólną biesiadę umili gościom zespół Kwaśnica Bavarian Show, wykonujący na żywo muzykę bawarską i tyrolską. Miłośnicy Golonki wiedzą od lat o tym, aby zakosztować tej potrawy, w mistrzowskim wykonaniu,
w połowie września trzeba koniecznie odwiedzić stolicę Podbeskidzia.

- Powszechnie wiemy, że golonka dla niewtajemniczonych jest tylko zwykłym kawałkiem mięsa. My jednak od lat staramy się, aby ten dość pospolity kawałek mięsa stał się kulinarnym przysmakiem. W Bielsku-Białej jest to już tradycja i mamy doświadczenie w przyrządzaniu tej potrawy. Staramy się sprostać najbardziej wyszukanym gustom, dlatego co roku proponujemy obok sprawdzonych przepisów również nowości. W tym roku jest to golonka nadziewana suszonymi jabłkami i żurawiną pieczona w porterze. Cieszymy się, że przygotowywana przez naszego szefa kuchni golonka, ma już tysiące zwolenników i co roku zdobywa serca nowych. Jestem przekonana, że 18 edycja i serwowane podczas niej rodzaje golonki przypadną wszystkim odwiedzającym nas gościom do gustu - powiedziała Violetta Krzemień-Banot, Dyrektor Hotelu.

Swego czasu szef kuchni Hotelu Magura przygotował 10 przykazań związanych
z przyrządzaniem golonki, oto one w skrócie:
1.    Golonka musi być świeża, przednia.
2.    Trzeba przygotować odpowiednią marynatę.
3.    Leżakowanie musi odbywać się w chłodnym miejscu w zalewie lub na sucho.
4.    Przygotowanie odpowiedniego farszu w zależności od planowanego efektu.
5.    Golonka musi być na sicie nacierana przyprawami, a w miejsce kości włożony farsz.
6.    Zahartowanie golonki piec w gorącym oleju z cebulką.
7.    Piec ją należy w zależności od wagi od 2,5 do 3 godzin.
8.    Po upieczeniu i wyjęciu z siatki podawać ciepłą na udekorowanym talerzu, aby mogła być „królową dnia”. 
9.    Tak przygotowana i podana ma cieszyć oko konsumenta.
10.  To zalecenie dla konsumenta, aby jadł ją powoli, rozkoszował podniebienie, aby ucieszyć żołądek i powrócić ponownie do naszej restauracji.



Historyczne źródła przekazują, że golonka to tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy.

Aby przygotować golonkę nadziewaną suszonymi jabłkami i żurawiną pieczoną w piwie Porter należy: Świeże oczyszczone golonki, włożyć do wystudzonej zalewy na 3-4 dni. Po wyjęciu z zalewy i osuszeniu, nacierać czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie faszerować żurawiną i suszonymi jabłkami. Tak przygotowane golonki należy rumienić z obu stron, następnie dodać grubo starte warzywa oraz przyprawy. Chwilę smażyć po czym wszystko podlać wywarem mięsnym i piec przez około 2 godz. w temperaturze 170°C. W czasie pieczenia golonkę od czasu do czasu obracać i podlewać piwem porto - zdradza szef kuchni Mirosław Bogdański.

Od 1996 roku, kiedy to Festiwal Golonki odbył się po raz pierwszy, w ciągu 18 lat jego edycji zaprezentowano 8 rodzajów przystawek zimnych i gorących, 6 rodzajów zup oraz 33 rodzaje dań z golonki wieprzowej. Sprzedano łącznie około 35 000 porcji czyli niemal 15 ton tego specjału. Rekordowy był rok 2003 kiedy to miłośnicy przysmaku zjedli  prawie 4000 porcji.

Bielsko-Biała to jedno z najpiękniejszych miast na Podbeskidziu. Turyści mogą zobaczyć tutaj piękne krajobrazy i wspaniałe zabytki. Do najciekawszych miejsc wartych odwiedzenia należą: muzeum mieszczące się w Zamku Sułkowskich, zlokalizowane na Wzgórzu Miejskim, które jest jednym z najstarszych budynków Bielska-Białej, Dom Tkacza - przykład XVIII- wiecznego typowego bielskiego drewnianego budownictwa, czy Muzeum Techniki i Włókiennictwa gromadzące maszyny, urządzenia i dokumentację związaną z bielsko-bialskimi tradycjami ośrodka przemysłu wełnianego. Jedną z najsłynniejszych atrakcji Bielska Białej jest Kolej Linowa na Szyndzielnię zbudowana w 1952 roku. Wycieczka kolejką pozwala podziwiać wspaniałe krajobrazy Beskidów oraz  panoramę miasta.

Hotel Orbis Magura jest położony w Beskidach, blisko centrum Bielska-Białej. Oferuje 133 pokoje oraz trzy sale konferencyjne ze sprzętem multimedialnym. Głównymi jego atutami są komfort oraz dogodna lokalizacja. Hotel znajduje się przy trasie Katowice-Żywiec, co gwarantuje gościom łatwy dojazd do międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice w Pyrzowicach oraz Portu Lotniczego Kraków-Balice.

Stoliki na 18 Festiwal Golonki w hotelu Orbis Magura Bielsko-Biała można rezerwować pod numerem telefonu (33) 8199 199.

Hotel Orbis Magura
43-300 Bielsko – Biała
ul. Żywiecka 93
H3423-FB@accor.com
www.accorhotels.com

***
Grupa Hotelowa Orbis to największa sieć hoteli w Polsce. Zarządza 60 obiektami w 28 miastach w Polsce i 2 hotelami na Litwie. Oferuje ponad 11 000 pokoi. Hotele działają pod markami Sofitel, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles i ibis budget, a także Orbis Hotels. Rozpoznawalne na świecie marki gwarantują  jakość usług o zróżnicowanym standardzie od luksusowych hoteli 5-gwiazdkowych po ekonomiczne 1-gwiazdkowe.

Partnerem strategicznym Orbisu jest firma Accor, wiodący na świecie operator hotelowy i lider rynku europejskiego, jest obecny w 92 krajach, w których dysponuje ponad 3 500 hotelami z  440 tys. pokoi. Szerokie portfolio marek hotelowych Accor – Sofitel, Pullman, MGallery, Grand Mercure, Novotel, Suite Novotel, Mercure, Adagio, ibis, ibis Styles, ibis budget, hotelF1 gwarantuje zróżnicowaną ofertę usług i produktów od luksusowych po ekonomiczne. Accor zatrudnia ponad 160 tys. pracowników na całym świecie, oferuje swoim klientom i partnerom blisko 45 lat wiedzy i doświadczenia.


Źródło: Public Dialog.pl – 12.09.2013
 


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji